بادام تلخ ممنوع!
بادام تلخ محتوی مقادیر بالایی از آمیگدالین گلوکوزید است که در بدن به اسید پیروسیک یا همان سیانید هیدروژن تبدیل میشود ، سیانید هیدروژن یکی از اصلیترین ترکیبات آفتکشهاست که در صنعت کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد و دقیقا همان ترکیب کشندهای است که نازیها برای کشتار دسته جمعی از آن استفاده میکردند.بنابراین اگر در جنگلی مشغول پیادهروی بودید و به یک درخت بادام برخورد کردید، بهتر است مبادرت به خوردن نکنید چراکه این بادامها میتوانند محتوی مقدار قابل توجهی از آمیگدالین سمی باشند. اگر میزان این سم حدود 68 میلیگرم به ازای هر پوند(حدود نیمکیلوگرم) از وزن بدن برسد، میتواند ظرف چند ثانیه سبب مرگ شود. فرآیند حرارت دادن بادام میتواند با غیر فعال کردن آمیگدالین گلوکوزیداز مانع از مشکلات خطرآفرین آن شود.
دانههای سیب ممنوع!
شاید بسیار دیده باشید که بعضیها سیب را چنان میخورند که تنها قسمت زائد و دور ریختنیاش، چوب آن است. اگر شما هم از این گروه هستید بهتر است بدانید که دانههای سیب محتوی سم بسیار خطرناکی به نام آمیگدالین است. که تجمع و انباشته شدن آن به مرور زمان در بدن میتواند مشکل ساز باشد. آمیگدالین ترکیب سیانید و قند است که در بدن به سیانید هیدروژن تبدیل میشود. این ترکیب با آسیب رساندن به گلبولهای قرمز خونی، مانع از اکسیژنرسانی صحیح در بدن میشود.البته جای شکرش باقی است که دانههای سیب پوشش تقریبا ضخیمی دارند که مانع خارج شدن آمیگدالین میشوند و تنها در صورتیکه این دانهها خرد شوند، له شوند یا زیر دندان جویده شوند، دیگر عامل محافظتی به حساب نمیآیند و از آن پس آمیگدالین به راحتی وارد بدن میشود و در دراز مدت میتواند صدمات جبران ناپذیری ایجاد کند. بنابراین بهترین حالت آن است که جانب احتیاط را رعایت کنید و از خوردن دانههای سیب جدا خودداری کنید.
سیب زمینی سبز ممنوع!
شاید بارها چشمتان به سیبزمینیهایی که قسمتهایی از آن سبز شده، افتاده باشد و با خود فکر کردهاید که این رنگ سبز روی سیبزمینی از چه میتواند باشد. زمانیکه سیب زمینیها در حال رشد هستند، آن قسمتهایی که خارج از خاک و در مقابل نور خورشید قرار میگیرد و همچنین در زمانهایی که تغییرات درجه حرارت بسیار زیاد است، پروسه سبز شدن در سیب زمینی اتفاق میافتد و مادهای سمی به نام سولانین در آن تشکیل میشود. سولانین سمی بسیار خطرناک است که اگر مقدار آن بهطور قابل توجهی در بدن بالا برود، میتواند با تاثیر روی سیستم عصبی مشکلات متعددی را برای فرد ایجاد کند. در رابطه با سیبزمینیها همیشه یادتان باشد که هرگز سیبزمینیهای سبز را مصرف نکنید و قسمتهایی که به این رنگ هستند را هنگام پخت و پز برش بزنید و دور بریزید.
خوردن هسته زردآلو و هلو ممنوع!
خیلیها عادت دارند
که پس از خوردن زردآلو، هسته آن را بشکنند و دانه آن را میل کنند چون
بیشتر این افراد معتقدند که دانههای زردآلو، نفخ شدید این میوه خوشمزه
را میتواند کنترل کند. البته این اتفاق در رابطه با هستههای هلو کمتر
اتفاق میافتد. چرا که سختی بیش از اندازه هسته و تلخ بودن دانه آن
معمولا مانع از خوردن آن میشود اما به هر حال در هسته هر دوی این میوههای
تابستانی خوشمزه مقادیر قابل توجهی سم آمیگدالین موجود است که مشابه
مکانیسمهای گفته شده میتواند برای بدن مشکلساز باشد.
خوردن گیلاس با هسته ممنوع!
مشابه همان مشکلی که در رابطه با دانههای سیب وجود دارد، هسته گیلاس هم محتوی آمیگدالین است. آمیگدالین موجود در هسته گیلاس هم میتواند به محض ورود به بدن با آزادسازی آنزیم گلوکوزیداز از دستگاه گوارش، متابولیزه شده و به سیانید و گلوکز تبدیل شود. سیانید آزاد شده ترکیبی بسیار سمی، خطرناک و حتی کشنده است که با اختلال در سیستم اکسیژنرسانی به سلولها میتواند سبب مرگ تدریجی سلول شده و در مقادیر بالا سبب مرگ فرد شود. پس به یاد داشتن این نکته بسیار حائز اهمیت است که هرگز گیلاس را با هسته نخورید. این اشتباه به ویژه در کودکان بسیار اتفاق میافتد و به سبب پایینتر بودن قدرت سیستم ایمنی در آنها میتواند خطر بیشتری به همراه داشته باشد.
دانههای گلابی ممنوع!
در رابطه با دانههای گلابی هم همان داستان گفته شده است. بسیاری از افراد گلابی را هم مشابه سیب تمام قسمتهایش را میخورند و تنها چوب آن را دور میریزند. دانههای گلابی هم محتوی مقادیر قابل توجهی از سم آمیگدالین است که در بدن تبدیل به سیانید میشود. ترکیب سمی حاصله میتواند با اختلال در سیستم اکسیژنرسانی برای بدن مشکلساز باشد. پس فکر نکنید که تمام اینها از طبیعت آمده است و خوردن تمام قسمتهای یک خوراکی مشکلی برای سلامتیتان به وجود نمیآورد.
برگ ریواس ممنوع!
سبزیجات نشاسته ای
اگر
باید مراقب تری گلیسرید خود باشید، برخی سبزیجات برایتان بهتر از بقیه
هستند. مقدار سبزیجات نشاسته ای مانند نخود و ذرت را محدود کنید. به این
صورت بدن شما نشاسته اضافی را به تری گلیسرید تبدیل نمیکند. موارد جایگزین
برایتان زیاد است مانند گل کلم، کلم و قارچ.
خوراک لوبیا با گوشت
لوبیا
حاوی فیبر و مواد مغذی دیگر است اما اگر با گوشت آن را درست (یا خریداری)
کنید، ممکن است گزینه خیلی مناسبی برایتان نباشد. برچسب روی محصولات آماده
لوبیا را بخوانید تا بدانید این محصول چقدر چربی دارد. به جای آن میتوانید
لوبیا را بدون چربی اشباع شده خریداری کنید.
افراط در مواد غذایی خوب
تردیدی
نیست که میوه برایتان خوب است به خصوص اگر به جای دسر، میوه مصرف کنید.
اما وقتی تری گلیسرید بالا دارید، ممکن است لازم باشد مصرف خود را به 2 تا 3
میوه در روز محدود کنید. به این صورت قند طبیعی بیش از حد دریافت نمیکنید.
اگر میوه خشک میخورید به یاد داشته باشید اندازه هر سهم خیلی کمتر از میوه
تازه است: مثلا یک سهم میوه برابر است با 2 قاشق غذا خوری کشمش.
الکل
الکل
میتواند تری گلیسریدتان را بالا ببرد. علت آن قندهایی است که به طور طبیعی
در الکل وجود دارند. قند زیاد از هر منبعی که باشد میتواند مشکل ساز باشد.
پزشک شما ممکن است توصیه کند اگر تری گلیسریدتان بالا است، اصلا الکل مصرف
نکنید.
کنسرو ماهی پر روغن
ماهی برای سلامت
قلب شما خوب است اما وقتی کنسرو ماهی خریداری میکنید، برچسب روی آن را
بخوانید تا ببینید محتوای روغن آن چقدر است. بهتر است محصولاتی خریداری
کنید که به جای روغن، در آب غوطه ور باشند. معمولا هر دو نوع کنسرو در
دسترس هستند.
نارگیل
نارگیل امروزه مصرف زیادی
دارد. میتوانید شیر نارگیل، آب نارگیل، پودر نارگیل، روغن نارگیل و خود
میوه را هر جایی پیدا کنید. برخی میگویند نارگیل فوایدی برای سلامتی دارند
اما چربیهای اشباع شده زیادی نیز دارد بنابراین یا مصرف آن را به طور کامل
قطع کنید یا از پزشک درباره محدود کردن آن سوال کنید.
غذاهای نشاسته ای
ماکارونی،
سیب زمینی یا غلات، حاوی نشاسته زیادی هستند و مصرف زیاد آنها باعث افزایش
نشاسته در بدن و تبدیل آنها به تری گلیسرید میشود. میتوانید این مواد
غذایی را مصرف کنید به شرط این که در اندازه مناسب بخورید. یک سهم برابر
است با یک نان تست، یک سوم فنجان برنج یا ماکارونی یا نصف فنجان سیب زمینی
یا جوی پخته.
نوشیدنی های شیرین
ممکن است متوجه
نباشید نوشیدنی که مصرف میکنید، حاوی قند زیادی است. چه چای سرد شیرین
مصرف کنید یا نوشابه یا آب میوه حاوی شکر، در هر صورت قند خیلی زیادی وارد
بدن میکنید. مقداری از این قند به تری گلیسرید تبدیل میشود. بنابراین وقتی
میخواهید مصرف شکر را کاهش دهید، نوشیدنیها را نیز به خاطر داشته باشید.
بیشتر از یک فنجان نوشیدنی حاوی شکر در روز مصرف نکنید.
عسل یا شیره های طبیعی
ممکن
است فکر کنید عسل غذایی سالم و طبیعی بوده و بهتر از شکر تصفیه شده است
اما عسل و شیره های طبیعی نیز مانند شکر تری گلیسرید بدن را بالا میبرند.
وقتی تلاش میکنید میزان تری گلیسرید خون را پایین بیاورید باید کلیه شیرین
کننده های حاوی قند را محدود کنید حتی اگر طبیعی باشند.
نانها
چربیهای
اشباع شده را باید در رژیم غذایی خود محدود کنید. چربیهای اشباع شده موجود
در کره نیز که در برخی نانها استفاده میشود، از این قبیل مواد است. باید
از چربیهای ترانس نیز پرهیز کنید. برای اطمینان جدول غذایی روی برچسب
محصولات را بخوانید.
گوشت پرچرب
لازم نیست به
طور کامل گوشت را کنار بگذارید اما باید گوشت بدون چربی انتخاب کرده و
چربیهای مشخص روی آن را جدا کنید. گوشت نیز حاوی چربیهای اشباع شده است
بنابراین مصرف آن را تا حد ممکن باید محدود کنید تا تری گلیسرید خود را
کنترل کنید.
کره یا مارگارین
از روغن زیتون به عنوان جایگزینی برای کره و مارگارین استفاده کنید. کره بر خلاف روغن زیتون چربی اشباع شده یا ترانس زیادی دارد. روغن کانولا، گردو و تخم کتان نیز جایگزینهای عالی به جای کره و مارگارین هستند.