کلینیک جامع آموزش پزشکی

کلینیک جامع آموزش پزشکی

همچنین می توانید کانال ما در تلگرام را دنبال کنید با عنوان: نکات مهم سلامتی t.me/public_health
کلینیک جامع آموزش پزشکی

کلینیک جامع آموزش پزشکی

همچنین می توانید کانال ما در تلگرام را دنبال کنید با عنوان: نکات مهم سلامتی t.me/public_health

نگرانی های ملی و جهانی از ایدز

http://img.tebyan.net/ts/persian/blue/Parts/box-payameSalamat.jpg

نام ایدز، به خودی خود برای ایجاد لرزه بر اندام انسان کافیست،که گرچه راههایی برای پیشگیری از آن کشف شده اما هنوز درمان ندارد. ایدز یک بیماری عفونی است که توسط ویروس  اچ‌‌آی‌وی  باعث نقص و تحلیل شدید  قدرت سیستم ایمنی بدن انسان و بدنبال آن باعث رشد بیماریها یعنی عفونتهای فرصت طلب و سرطانها شده و سپس باعث مرگ می شود.بدون شک این مسئله به همان اندازه که یک مشکل بهداشتی است یک مشکل اجتماعی نیز هست که اپیدمی پنهان آن لزوم همبستگی و حمایت از افراد و خانواده قربانیان را طلب می کند تا روند صعودی آن متوقف شود.

ایدز، یکی از تهدیدهای اصلی زندگی در جهان امروز و یکی از پرسش‌های جدی انسان امروز در حوزه سلامت و درمان به شمار می‌رود. این بیماری برای نخستین‌بار در دهه هشتاد قرن بیستم کشف شد و از آن تاریخ تا کنون جان میلیون انسان را گرفته است. ایدز، یکی از پرتلفات‌ترین بیماری‌های جهان معاصر است. از دهۀ هشتاد تا کنون، بیماری ایدز، بیش از بیست‌وپنج میلیون انسان را به کام‌ مرگ فرستاده است. آن‌چه نگران‌کننده است این است که تلفات ناشی از این بیماری سیر صعودی داشته است، برای نمونه، تنها در سال گذشته بیش از سه‌و‌نیم میلیون نفر در سراسرجهان بر اثر ابتلا به ایدز جان خود را از دست داده‌اند.

در شرایط کنونی، بیش از چهل میلیون انسان در جهان به این بیماری مبتلا‌ شده‌اند؛ این هیولای افسار گسیخته قرن، اگرچه در نگاه اول، یک بیماری همانند بیماری های خطرناک دیگر به شمار می رود، اما پدیده مرموزی است که وسعت بی حسابی از آسیب های مختلف را در زوایای پنهان خود، مخفی کرده است.مهم نیست که ویروس اچ‌‌آی‌وی اولین بار چه زمانی و چگونه، نسل انسان را هدف گرفت، مهم آن است که آمارها همان گونه که از پیشرفت نسبی جهان توسعه یافته در کنترل این بیماری و ابعاد مختلف آن حکایت دارند، روایتی غم بار از توسعه ابعاد قلمرو حکمرانی این ویروس در جهان درحال توسعه، بر صفحات تاریخ نگاشته اند، به گونه ای که این ویروس و بیماری ناشی از آن، به یکی از جدی ترین کابوس های درمانی، اجتماعی، اقتصادی و حتی فرهنگی جهان تبدیل شده است.

از ایدز باید گفت و نوشت و ماسکی را که از حیا و شرم و نفرت بر چهرهِ این کابوس هماره شب ها و روزها، خودنمایی می کند، از خاطر برد تا راه برای شناخت ابعاد پیدا و پنهان این بیماری و آگاهی از روش های کنترل عوارض آن، آشکار شود. بیماران مبتلا به ایدز به دلیل محرومیت از مشارکت اجتماعی مجبور به زیستن در پس پرده ای از غبار می شوند که این اندوه، از دغدغه سلامت و رهایی از بیماری، دردآورتر است. افراد جامعه، فرد آلوده به ویروس نقص ایمنی انسانی را طرد می کنند و او از فعالیت های اجتماعی و اشتغال محروم می ماند.

ایدز بیشتر از آنکه یک مشکل درمانی به حساب آید، در شمار معضلات و آسیب های اجتماعی قرار می گیرد. لذا انجام امور زیربنایی، ساختاری ، فرهنگ‌سازی و نوآوری و اقدامات پیشگیرانه لازمه تحقق اهداف نیکوکارانه در حوزه ایدزاست وامیدواریم سازمان‌های مردم‌نهاد بیش‌ازپیش دراین حوزه ورود کنند و روزی فرارسد که در کنار این سازمان‌ها ، اداره اماکن ، نیروی انتظامی ،وزارت ارشاد وشهرداری‌ها نیزگوشه چشمی نسبت به حوزه سلامت نشان دهند.کلید حل مشکل ایدزآموزش است و رسانه ملی ما در این زمینه نقش مهمی دارد اما جای آن در همایش و گردهمایی‌های این‌چنینی خالی است.

مردم باید بدانند این بیماری با یک آزمایش ساده قابل تشخیص است و اگر بیماری در مراحل اولیه خود شناسایی شود کاملا قابل کنترل خواهد بود زیرا در حال حاضر دسترسی به داروهای ضد اچ آی وی سهل است و ما جز معدود کشورهای منطقه هستیم که مبتلایان به ایدز به صورت کاملا رایگان درمان می شوند.سال 94 زنگ خطر موج سوم ایدز را شاهد هستیم؛ چراکه 40 درصد ابتلا به ایدز از طریق اعتیاد تزریقی و 40 درصد از طریق تماس‌های جنسی و 20 درصد از علل دیگر حاصل می‌شود.باید نگران راه تغییر انتقال ایدز باشیم؛ چراکه جامعه معتاد محدود بود، ولی افرادی که فعالیت جنسی غیرایمن دارند در دسترس نیستند و این مسئله سلامت جامعه را به خطر می‌اندازد.

افزایش چشمگیر زنان مبتلا به ویروس اچ آی وی، کاهش سن ابتلا، تغییر راه انتقال از تزریق به سمت روابط جنسی و شیوع بیماری های مقاربتی مهمترین مسائلی است که امروز با آنها مواجه هستیم.بسیاری از مردم با تورهای گردشگری به کشورهای دیگر می روند و در آنجا به علت رفتارهای پرخطر و محافظت نشده جنسی در حالی به کشور باز می گردند که حامل ویروس اچ آی وی هستند.بسیاری از جوانان تصور می کنند با مصرف روانگردان و شیشه از ایدز دور می شوند زیرا تزریق در کار نیست در حالی که با مصرف روانگردان ها، حتی محجوب ترین جوان نیز شرم و محابا را کنار می گذارد و وارد روابطی می شود که تصور نمی کند.

در حال حاضر با موج دیگری رو‌به‌رو هستیم به این معنی که الگوی مصرف مواد مخدر از شکل سنتی به روانگردان‌ها تغییر کرد. این مواد شدت ابتلا به ایدز را زیاد کرد، چرا که موجب افزایش رفتار‌های پرخطر جنسی افسارگسیخته شد.کاهش تعداد مبتلایان اچ آی وی هنوز به عنوان، مهمترین اهداف تمام کردن اچ آی وی است. هنوز نگرانی های زیادی در رابطه با کم شدن سرعت کاهش ایدز و یا حتی افزایش ایدز در بعضی کشور ها وجود دارد.در دنیا ایدز کنترل شده، ولی در منطقه شمال آفریقا و خاورمیانه نه تنها کنترل نشده، بلکه رو به افزایش است، بنابراین باید از راه‌های میانبر استفاده کرده و از تجارب کشورهای موفق بهره‌مند شویم.

جان کلام: ایدز جزئی از زندگی امروزه جامعه بشری است که نمی‌توان با کتمان و پاک کردن صورت‌ مسئله ، انتظار حل این معضل را داشت ؛در این خصوص اقدامات پیشگیرانه در حوزه بیماریتنها محدود به دستگاه‌ها و مسئولان بهداشت و درمان نمی‌شود و بدون تردید تغییر نگرش در بین عموم مردم لازمه دستیابی به جامعه‌ای آگاه و آماده در برابر بیماری‌هایی مانند ایدز و حتی سایر معضلات فرهنگی و اجتماعی است.

آموزش و اطلاع‌رسانی بهترین روش پیشگیری از این بیماری است چراکه به علت تنوع گروه هدف و گستره جغرافیایی نمی‌توان یک نسخه واحد برای گروه‌های هدف پیچید.در این بین خانواده‌ها می‌توانند با آموزش صحیح از ابتلابه این بیماری جلوگیری کنند.؛لازم بذکر است که نوع آموزش خانواده به فرزندانشان در گروه‌های سنی مختلف، متفاوت است و تاثیرگذاری والدین برای پیشگیری از رفتارهای پرخطر از سنین پیش دبستانی شروع می‌شود، در واقع حتی نوع مراودات خانواده در الگوسازی جوانان در آینده موثر خواهد بود.

تلنگر:بیش از 90 درصد موارد جدید ابتلابه ایدز در ایران از طریق تماس جنسی و به خصوص در شهرهای بزرگ و درگروه سنی 25 تا 30 سال است. این آتشفشان خفته به زودی بیدار می‌شود و حالت انفجاری در کشور خواهد داشت.

http://prncdc.ge/sites/default/files/909090.png


90 درصد مبتلایان بهHIVشناسایی،90 درصد افراد شناسایی شده تحت درمان و در 90 درصد افراد تحت درمان مطمئن شویم که درمان باثبات وپایدار و موفق است وتا سال2030 به حذف همه‌گیری برسیم.

http://www.unaids.org/sites/default/files/documents/20141118_PR_WAD2014report_01.png

«استراتژی سریع پیگیرانه»:آگاهی90درصد افراد مبتلادرباره وضعیت بیماری خود-دسترسی90درصد افراد مبتلا به درمان ودر بدن 90درصد مبتلایانی که در حال درمان هستند،تاسال 2020 نتوان ویروس اچ‌آی‌وی را شناسایی کرد.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد