X
تبلیغات
رایتل
 
کلینیک جامع آموزش پزشکی
کانال ما در تلگرام با عنوان: نکات مهم سلامتی https://telegram.me/public_health
                                                                 
آخرین مطالب
موضوعات
پیوندها
آمار وبلاگ
کانال نکات مهم سلامتی
شبکه وبلاگی استان کردستان
سه‌شنبه 25 تیر‌ماه سال 1392 :: 02:42 ب.ظ ::  نویسنده : کارشناس
4/5 تا 5 میلیون دیابتی در کشور وجود دارند که بیشتر این بیماران تمایل دارند در ماه مبارک رمضان، روزه بگیرند اما روزه‌داری برای آنها شرایطی دارد که رعایت آن ضروری است.دیابتی‌ها باید در صورت تصمیم به روزه‌داری، قند خود را کنترل و آمادگی‌های لازم را کسب و از همه مهم‌تر با پزشک متخصص خود مشورت کنند.این بیماریان حتما باید برنامه غذایی خود در ماه رمضان را طبق توصیه پزشکان، تنظیم کنند زیرا توصیه‌های تغذیه‌ای کارشناسان تغذیه برای ماه مبارک رمضان فقط برای افراد سالم است و در مورد دیابتی‌ها صدق نمی‌کند.

در صورتی که فرد مبتلا به دیابت، به فشار خون کنترل نشده، بیماری‌های قلبی و عروقی، نارسایی قلبی، عوارض پیشرفته دیابت بر چشم، کلیه یا سیستم عصبی مبتلا نیست، در زمان حاضر هم قندخون او در حد قابل قبولی یعنی در حالت ناشتا کمتر از 140 و بعد از غذا کمتر از 180 است و در سه ماهه اخیر دچار افت قندخون یعنی قندخون کمتر از 60 یا افزایش شدید قندخون منجر به کما و بستری شدن در بیمارستان نشده است و همچنین داروهای تاثیرگذار روی هوشیاری را هم مصرف نمی‌کند، در صورت صلاحدید پزشک خود و انجام اصلاحات لازم پزشکی در مورد دوز داروهای خوراکی، اجازه روزه‌داری دارد.

مبتلایان به دیابت باید حتما از دو تا سه ماه قبل از روزه‌داری برای ارزیابی پزشکی و مشاوره به پزشک خود مراجعه کنند تا با انجام آزمایشات خون وضعیت قند آنان بررسی و کنترل شود.در صورت توانایی بیمار برای روزه‌داری، پزشک باید دوز داروهای خوراکی یا انسولین را با توجه به شرایط بیمار تنظیم کند و آموزش‌های لازم برای آگاهی از علایم افت یا افزایش قندخون، کاهش فشارخون و نحوه برخورد با آن‌ها، اندازه‌گیری قندخون در خانه با گلوکومتر (نام دستگاه اندازه‌گیری قند)، برنامه غذایی مناسب و فعالیت فیزیکی در زمان روزه‌داری را به بیمار ارایه دهد.

 هر بیمار دیابتی که روزه می‌گیرد بهتر است گلوکومتر داشته باشد و قبل از افطار، دو ساعت بعد از افطار و پیش از سحری، قند خون خود را اندازه‌گیری کند.در صورتی بیمار مبتلا به دیابت، گلوکومتر در دسترس ندارد، بهتر است آزمایش‌های خود را تحت نظارت پزشک و در زمان تعیین شده انجام دهد.بررسی قند خون ناشتا در ماه رمضان باید قبل از افطار صورت گیرد که این امر بسیار کمک‌کننده است.بهتر است مبتلایان به دیابت، افطاری خود را با یک غذای ساده مشابه صبحانه آغاز کنند و شام را به فاصله یک تا دو ساعت بعد، صرف کنندبیمار قبل از خوابیدن نیز می‌تواند غذای مختصری مانند عصرانه بخورد؛ و سپس سحری را هم حتما میل کند.

اگر میزان قند خون بیماران، پس از افطار بالای 250 بود، باید شب، 20 درصد غذای مصرفی را کم و تا زمانی که قند خونشان همچنان بالا است رژیم غذایی‌شان را کنترل کنند.این بیماران می‌توانند از مشاور تغذیه خود یا پزشک‌شان کمک بگیرند تا دچار مشکل نشوند. به هر حال متوجه باشند که اگر قند خون‌شان هنگام شب بالا باشد، نتایج مثبت روزه‌داری عاید آنان نخواهد شد.اگر میزان قند خون بیماران، بعد از سحری بالای 200 باشد، باید از مواد غذایی سحری خود 20 درصد کم کنند؛‌ اما اگر قند خونشان بالای 350 بود، توصیه می‌شود که اصلا روزه نگیرند و حتما با پزشک خود مشورت کنند.

بیماران دیابتی به طور کلی قرص‌های مصرفی صبح و ظهر را همزمان هنگام افطار و قرص شبانه را پیش از سحری مصرف کنند. البته اگر قند خون بیماری تحت کنترل باشد، ممکن است تحت نظارت پزشک بتوانند تعداد قرص‌هایشان را کم کنند.از آنجا که کم‌آبی طی روز می‌تواند به غلیظ شدن خون و بالاتر رفتن قند خون و عوارض دیگر منجر شود به ویژه در صورتی که معمولا قند خون بالا است، توصیه میشود حتما قرص به موقع مصرف شود واگر فراموش شد آن روز را روزه نگیرند.همچنین اگر مبتلایان دیابت برای خوردن سحری نتوانستند بیدار شوند، بهتر است از روزه‌گرفتن در آن روز منصرف شوند.

فعالیت بدنی مبتلایان دیابت باید در حد معمول باشد و استراحت زیاد به نفع آنها نیست. ضمن اینکه این افراد، امور نیازمند به فعالیت جسمی شدید را بهتر است بعد از ظهرها انجام ندهند تا از افت شدید قند خون پیشگیری کنند.ورزش سبک 10 تا 15 دقیقه‌‌ای هنگام صبح احتمالا برایشان مناسب است اما ورزش هنگام بعد از ظهر و قبل از افطار مشکل‌ساز خواهد شد؛ این بیماران باید در صورت امکان شب‌ها چند ساعت‌ بعد از افطار زمانی را به ورزش اختصاص دهند.بهتر است که مبتلایان دیابت، آب کافی بنوشند تا در طول روز دچار کمبود آب بدن نشوند.

توصیه می‌شود مبتلایان دیابت بعد از خوردن سحری و قبل از شروع روزه، حداقل یک تا دو لیوان آب بنوشند.روزه‌داران از مصرف غذاهای چرب و شور در وعده سحری پرهیز و از کاهو و گوجه‌فرنگی برای کاهش احساس تشنگی استفاده کنند.وعده سحری می‌تواند ویژگی یک صبحانه معمولی یا ناهار متوسط را داشته باشد و افرادی که غذای سرد می‌خورند، می‌توانند وعده‌ای مشابه صبحانه و کسانی که به غذای گرم عادت دارند می‌توانند وعده‌ای مانند ناهار میل کنند.بسیاری از افراد معتقدند هنگام سحری باید از مواد غذایی که انرژی بالایی دارند استفاده کنند تا در طول روز احساس گرسنگی نکنند به همین دلیل خوردن غذاهای چرب را ترجیح می‌دهند، ولی باید متوجه باشند که به دنبال مصرف مواد غذایی خیلی چرب، تشنگی شدیدی عارض و مشکلات عدیده‌ای برای آنان ایجاد می‌شود.

از سوی دیگر عده‌ای مواد قندی را ترجیح می‌دهند که باید به آنان این نکته را یادآوری کرد که مصرف مواد قندی و شیرینی به مقدار زیاد و در یک وعده، باعث افزایش ناگهانی هورمون انسولین در خون می‌شود و با توجه به این که این هورمون قند خون را کاهش می‌دهد ممکن است عوارضی چون سرگیجه، بی‌حالی، پرخاشگری، عصبانیت و ضعف ناگهانی برای فرد به وجود آید.از این رو بهتر است در وعده غذایی سحری از مواد غذایی استفاده شود که بتواند هم انرژی روزانه را تامین و هم از افت ناگهانی قند خون جلوگیری کند و مهم‌تر از همه این که باعث ایجاد تشنگی شدید نشود.برای جلوگیری از گرسنگی و تشنگی در طول روز بهتر است از تمام گروه‌های غذایی در وعده سحری مصرف شود.

مصرف میوه و سبزی تازه، علاوه بر تامین ویتامین‌ها و مواد مغذی، مقدار فیبر بالایی را نیز به بدن می‌رساند که هم از یبوست جلوگیری می‌کند و هم قسمتی از آب مورد نیاز بدن را نیز تأمین می‌کند.بهتر است در وعده سحر از مواد حاوی کلسیم مثل پنیر و شیر استفاده شود و نان‌های سبوس‌دار نیز گزینه بسیار مناسبی برای وعده سحری هستند.در وعده سحری می‌توان سالادی متشکل از سبزی‌های برگ سبز (کاهو، خیار و سبزی‌های معطر) به همراه مواد غذایی حاوی ویتامین ‌C نظیر گوجه‌فرنگی، فلفل دلمه، لیمو ترش و همچنین هویج رنده‌شده یا جوانه گندم به همراه یک یا دو عدد گردو با اندکی روغن زیتون مصرف کرد.

نوشیدن مقدار زیاد چای در وعده سحری از ترس تشنگی به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود، زیرا زیاد نوشیدن چای موجب افزایش دفع ادرار و از دست رفتن املاح معدنی بدن می‌شود.برای جلوگیری از بروز تشنگی، مصرف آب، چای کمرنگ، آب میوه، میوه‌ها و سبزی‌های آب‌دار و به خصوص شیرکم چرب در افراد مسنی که روزه می‌گیرند، بسیار با اهمیت است.مایعات را می‌توان در مدت زمان افطار تا سحر مورد استفاده قرار داد،روزه‌داران به حتم برای صرف سحری، کمی زودتر از خواب برخیزند تا هم ضمن استفاده از برکات معنوی ساعات سحر و مناجات، بدون عجله و با آرامش سحری بخورند و حتی اگر میل به خوردن غذا ندارند، مصرف آب، چای و شیر را فراموش نکنند.با توجه به ساعات طولانی گرسنگی در روز، باید غذاهای حاوی فیبر زیاد را مصرف کرد که به کندی و دیرهضم می‌شوند.

غذاهای دیرهضم به طور معمول هشت ساعت در دستگاه گوارش می‌مانند، در حالی که غذاهای زودهضم فقط سه تا چهار ساعت در معده باقی می‌مانند و فرد خیلی زود احساس گرسنگی می‌کند.نباید فراموش کرد که پرخوری هنگام سحر نه‌تنها از احساس گرسنگی در ساعات انتهایی روز جلوگیری نمی‌کند، بلکه در ساعات ابتدایی بعد از سحر، فشار زیادی را به معده و دستگاه گوارشی وارد می‌آورد که سبب بروز علایمی نظیر سوءهاضمه، درد و نفخ معده می‌شود.در وعده سحری می‌توان از مواد غذایی پروتئین‌دار استفاده کرد،در سحری نباید از چندین نوع غذای پختنی استفاده کرد و فرد به جای آنکه معده خود را از چندین نوع غذای پختنی پرکند می‌تواند از میوه، سبزی، صیفی و نوشیدنی‌های سالم مصرف کند.باید غذاها را خوب جوید زیرا بزاق قلیایی در اثر خوب جویدن غذا، حالت اسیدی آن را تبدیل به قلیایی می‌کند.روزه‌داران از خوردن غذاهای دارای مواد افزودنی مانند مواد رنگی مصنوعی، طعم‌دهنده، مواد نگهدارنده و نیز از مواد غذایی تصفیه شده که عوارض متعدد غیرقابل جبرانی دارند و برخی نیز باعث خستگی روزانه می‌شوند،  پرهیز کنند.روزه‌داران علاوه بر پرهیز از مصرف غذاهای شور باید غذاهای پرادویه نیز نخورند.






دوشنبه 24 تیر‌ماه سال 1392 :: 12:11 ب.ظ ::  نویسنده : کارشناس
زیاد غذا خوردن بیشتر از نیاز روزانه، باعث می‌شود معده به شدت پر شده و عمل هضم را به خوبی انجام ندهد.این امر باعث ایجاد درد و نفخ در معده می شود.نوشیدن مایعات حین غذا، خوب نجویدن غذا از علل بروز نفخ است البته گاهی خالی بودن معده نیز موجب ایجاد نفخ می‌شود.استراحت نکردن باعث افزایش حرارت معده و عدم هضم مناسب غذا در معده شده در نتیجه فرد احساس دردهای ناشی از نفخ می شود.مصرف برخی گیاهان دارویی و سنتی مثل زیره، گلپر، هل و آویشن برای رفع نفخ مفید است.همچنین مصرف دارچین برای درمان اختلالات گوارشی مثل نفخ معده کاربرد فراوان دارد. مصرف زنجبیل به دلیل خاصیت ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی برای علاج دردهای معده موثر است.البته نباید فراموش کرد که مصرف زنجبیل برای افرادی که فشار خون بالا دارند خطرناک است.هویج تقویت‌کننده معده است که می توان به همراه غذا خورد یا نعناع را به صورت خشک شده در ماست و دوغ یا به صورت شربت با غذا میل کرد چون به کاهش نفخ معده کمک می‌کند. مصرف ریحان نیز توصیه شده است.






سه‌شنبه 18 تیر‌ماه سال 1392 :: 01:08 ب.ظ ::  نویسنده : کارشناس
شما بر روی ژن‌های خود کنترلی ندارید، ولی کنترل عوامل محیطی در اختیار شماست. پس می‌‌توانید برای اصلاح قد خود راه‌های زیر را امتحان کنید.

 1ـ ورزش کنید:

ورزش‌های کششی مثل یوگا، ژیمناستیک، شنا یا حتی تلاش برای صاف ایستادن به افزایش قد کمک می‌‌کنند. مایع بین مفصلی یک مایع با قابلیت ارتجاعی است که با ورزش مناسب می‌‌توانید آنرا کش بیاورید. تمرین‌های ورزشی زیر، نمونه‌ای از ورزش‌های مناسب برای کمک به رشد قد است ولی توجه داشته باشید که ورزش، حداقل 2 ساعت با خوردن غذا فاضله داشته باشد.

 کشش پا:

● به پشت بخوابید و تصور کنید که یک جعبه را با کف پای راست فشار می‌‌دهید. تا 5 بشمارید، همین کار را با پای چپ انجام دهید.

● بر روی شکم بخوابید و همین ورزش را تکرار کنید.

 کشش لگن:

● به پشت بخوابید و زانوهایتان را تا سینه بالا بیاورید. آنها را با دست گرفته، بکشید.
● در همان زمان از طریق دهان بازدم کنید و ماهیچه‌های شکم را به داخل بکشید. در حالی که پاها را صاف می‌‌کنید نفس بکشید و هوا را از طریق بینی به داخل ریه وارد نمایید.

2ـ تغذیه مناسب و کافی داشته باشید:

مقدار و نوع غذاهایی که می‌‌خورید بر روی قد، رشد و سلامت شما تاثیر دارد. برای دریافت کافی پروتئین و سایر مواد مغذی مهم، روزانه باید گروه‌های غذایی مختلف و منابع غذایی گوناگون در برنامه غذایی شما وجود داشته باشد.

ضمن این که از برنامه غذایی مناسب استفاده می‌‌کنید، به توصیه‌های زیر برای افزایش قد توجه کنید:

● غذاهای نشاسته‌ای مثل سیب زمیین تنوری، نان و مربا، اسپاگتی یا غلات آماده مصرف انتخاب‌های مناسبی هستند ولی غذاهایی که مقدار قند یا شکر زیادی دارند مناسب نیستند.

● سعی کنید در هر وعده غذا، زیاد نخورید. پیشنهاد می‌‌شود تعداد وعده‌های غذا را در روز به حدود 5 وعده برسانید و حجم هر وعده را کم نمائید.

● پروتئین‌های زود جذب و با کیفیت بالا مثل شیر، ماست، پنیر و مرغ یا ماهی مصرف کنید.

 ● استخوان‌های شما برای رشد نیاز به کلسیم، فسفر، منیزیم، ید، ویتامین A دارند. عضلات نیز برای رشد به پروتئین و کربوهیدارت نیازمندند. بنابراین برای بلند شدن قد و رشد استخوان‌ها و عضلات، رژیم معمول شما باید غنی از مواد زیر باشد:

 ● کلسیم در شیر و لبنیات، بادام و فندق، کنجد، کلم، اسفناج و بامیه وجود دارد.

● فسفر در گوشت قرمز، مکیان، ماهی، زرده تخم مرغ، لوبیاهای خشک، آجیل، غلات، غلات کامل، نخود سبز، ذرت، شکلات و دانه‌ها فراوان است.

● منیزیم در سبزی‌های با برگ سبز تیره مثل اسفناج همچنین مغزها، دانه‌ها و برخی غلات کامل دیده می‌‌شود.

● غذاهای دریایی تامین کننده خوب ید هستند و در کشور ما لازم است در مواردی که نیاز به مصرف نمک است، از نمک یددار استفاده شود.

● جگر به خصوص کبد ماهی، کره، هویج، سبزی‌های برگ سبز تیره و زرد رنگ مناب خوب ویتامین A هستند.

● پروتئین‌ها در گروه گوشت و لبنیات فراوان‌تر هستند.

● کربوهیدرات در غذاهای نشاسته‌ای مثل برنج، نان، سیب‌زمینی، ذرت و سایر غلات وحبوبات و نیز در برخی میوه‌ها وجود دارد ولی برای اجتناب از دریافت زیاد انرژی باید از مصرف بیش از حد کربوهیدرات خودداری نمود.

● توصیه می‌‌شود شب‌ها بعد از غذا خوردن حداقل 2 ساعت استراحت کنید، سپس برای خوابیدن آماده شوید.






سه‌شنبه 18 تیر‌ماه سال 1392 :: 12:49 ب.ظ ::  نویسنده : کارشناس
 افزایش وزن یکی از معضلات زندگی مدرن و ماشینی است اما روش های مختلفی از جمله تغییر شیوه زندگی، مصرف یک صبحانه سالم، پرهیز از سرخ کردن غذاها و روی آوردن به کباب کردن از جمله روش هایی است که موجب کاهش سریع وزن می شود. یک روش موثر برای کاهش وزن تغییر شیوه زندگی است. فعالیت هایی که انسان در طول روز انجام می دهد با سلامت ارتباط دارد.

* تقلب نکردن در رژیم غذایی
تقلب در رژیم غذایی یک خلاف جدی است. عواقب سرپیچی از رژیم غذایی سالم بعدا با افزایش وزن خود را نشان می دهد. این بدان معناست که افراد نباید در مورد اطلاعات یک غذای ناسالم چشم پوشی کرده و یا از آن بگذرند.

*مصرف یک صبحانه سالم
صبحانه آغاز غذا خوردن روزانه است. اگر صبحانه سالمی مصرف کنید احتمال پرهیز از مصرف چند کالری در طول روز بیشتر می شود. دانه های غلات، حبوبات، بلغور جو دوسر یا تخم مرغ موثرترین وعده های غذایی هستند.

* پرهیز از غذا خوردن همراه با استرس
زمانی که تحت استرس قرار دارید به هیچ وجه غذا نخورید و سعی کنید که استرس و تنش خود را با غذا خوردن حل نکنید.

*پرهیز از سرخ کردن و روی آوردن به کباب کردن
سعی کنید که از سرخ کردن غذاها به کباب کردن آنها روی بیاورید زیرا خوراکی های کباب شده حاوی مقادیر کمی کالری هستند و کباب کردن غذاها یک روش مطمئن برای از بین بردن کالری هاست.

*برای کاهش چربی های بدن، چربی مصرف کنید
چربی امگا 3 عامل سوزاندن چربی های بدن است .خوراکی هایی مصرف کنید که حاوی چربی های امگا سه هستند. این خوراکی ها شامل ماهی، روغن زیتون و گردو هستند.

*پرهیز از نگاه داشتن غذاهای وسوسه انگیز در خانه
از نگهداری خوراکی های وسوسه انگیز در یخچال خودداری کنید زیرا وجود آنها در خانه جلوگیری از مصرف آنها را برای انسان دشوار می سازد.

*کاهش مصرف کالری
مصرف خوراکی هایی که بدن شما آنها را به چربی ها تبدیل نمی کند، کاهش دهید. این خوراکی ها شامل کیک، مافین ها، کاپ کیک ها ، آب میوه ها و شرینی هستند.

*هنگام کشیدن خوراکی ها در بشقاب خود توازن ایجاد کنید
هنگام کشیدن غذا در بشقاب، نیمی از آن را با سبزیجات غیر نشاسته ای پر کنید. و یک چهارم آن را با پروتیین و یک چهارم دیگر را با غلات کامل پر کنید.

* یک ظرف میوه در خانه بگذارید
بر روی میز خود یک ظرف میوه داشته باشد. میوه ها مملو از ویتامین ها هستند که برای سلامت حیاتی است.

* بیشتر ورزش کنید
مشکل ترین و موثرترین روش برای کاهش وزن ورزش کردن است. ورزش زمانی که به درستی انجام شود بسیار راحت است. ورزش در کوتاه مدت مانع از خستگی ذهنی نیز می شود.






دوشنبه 17 تیر‌ماه سال 1392 :: 01:28 ب.ظ ::  نویسنده : کارشناس
یکی از مواد غذایی که همه روزه به صورت پیوسته در وعده های غذایی از آن استفاده می شود، مشتقات گندم است. برای مثال نانی که در وعده های غذایی مان مصرف می شود از این دست می باشد.گندم، طبیعتی گرم، خشک و معتدل دارد. برای رفع بیماری های پوستی، استفاده از گندم بسیار مفید است. برای تقویت کودکان بهتر است در وعده های غذایی شان از گندم استفاده شود. علاوه بر این، آرد گندم برای درمان بیماری های  پوستی از قبیل ورم پوست بسیار مفید است. در گندم املاح معدنی و عناصر کاتالیتیک فراوان وجود دارد مثل کلسیم، منیزیوم، سدیم، پوتاسیوم، کلر، گوگرد، فلوئور، سیلیسیوم، مس، منگنز، کوبالت، ید، آرسنیک، چربی فسفور، روی، نشاسته، ویتامین آ، ب 1، ب 2 که در جوانه گندم به وجود می آید. همچنین ویتامین کا گندم از مواد غذایی کامل طبیعت است که قرن هاست خوراک بشر را تأمین می کند و یکی از نعمتهای بزرگ خداوند به شمارمی رود. امروز در سایه علم و دانش ‍ معلوم شده این دانه کوچک و حقیر، گنجی از املاح و ویتامین در خود نهفته دارد، چنانکه به این امر در توصیه های غذایی ائمه اطهار (ع) پرداخته شده است.

در این باره از امام باقر (ع) روایت شده است که ایشان فرموده اند: بهترین غذا، آرد سبوس گرفته گندم است که اگر گرسنه باشی سیر می کند و اگر سیر باشی، غذایت را هضم می کند. همچنین حسین بن احمد بن اسحاق از بکر بن محمد از ابی عبدالله الحسین (ع) روایت کرده که فرمودند: آرد سبوس گرفته، گوشت می آورد و استخوان را محکم می کند. و نیز در جایی دیگر فرمودند: همانا آرد گندم، غذای پیامبران است.علاوه بر این امام موسی کاظم (ع) در باره این ماده غذایی بیان داشته اند: به درستی که آرد گندم از آسمان نازل شده است . از علی بن محمد بن بندار از احمد از موسی بن قاسم از یحیی بن مساور از ابی عبدالله الحسین (ع)روایت شده که فرمودند: آرد گندم، تلخی و بلغم را به کلی از معده می برد و 70 نوع از بلاها را دفع می کند. و نیز آمده است: هر کس بنوشد (جوشانده) آرد گندم سبوس گرفته را (به مدت) 40 صبح، دو بازو و کتف او را قوتمند می کند.

همچنین بنا به روایات رسیده، این ماده غذایی برای کودکان نیز ثمرات فراوانی دارد، چنانکه از ابی عبدالله الحسین (ع) روایت شده که فرمودند: در باره نوزادی که ضعیف است چه چیزی شما را از آرد گندم بازداشته؟ به درستی که آن استخوان ها را محکم می کند و گوشت می رویاند. و نیز در جایی دیگر می فرمایند: به فرزندان کوچکتان (جوشانده) آرد گندم بنوشانید که آن گوشت می رویاند و استخوان را محکم می کند. و نیز فرمودند: هر کس چهل صبح از (جوشانده) آرد گندم بنوشد، بازوانش از قوت پر خواهد شد. علاوه بر این از ابراهیم بن بسطام از مردی از اهل مرو روایت شده که امام رضا (ع) نزد ما آمد و درخواست آرد گندم کرد. پس به سوی ایشان فرستادیم آرد مخلوط و خمیر شده (با آب یا روغن) (ملتوت). پس قبول نکردند و فرمودند: به درستی که آرد گندم چون صبح ناشتا در حالی که خشک است، خورده شود، حرارت درون را خاموش می کند و ناراحتی را از بین می برد و اگر ملتوت باشد چنین نمی کند. و نیز از اباعبدالله الحسین (ع) روایت شده است که فرمودند: نوشیدن (جوشانده) آرد گندم با روغن زیتون، گوشت می رویاند و استخوان را محکم می کند و پوست را براق می کند و قوه جنسی را می افزاید.با این وجود، امروزه کارشناسان امور تغذیه به این نتیجه رسیده اند که باید از مشتقات گندم بسیار استفاده کرد، زیرا جوانه گندم برای تمام کسانی که دچار کمبود املاح معدنی شده اند یا بی خونی و ضعف پیدا کرده و از لحاظ جسمی و روحی ناتوان و ضعیف شده اند، رشد آنها سریع نیست، نرمی استخوان دارند، مسلول شده اند، خانم هایی که حامله هستند و یا فارغ شده و یا بچه شیر می دهند، غذایی عالی و ممتاز است و مصرف آن به تمام این اشخاص توصیه می شود.

منابع:

1- کلینی، فروع کافی، ج6: 305، 306
2- برقی، المحاسن، 488
3- حمیری، قرب الاسناد، 9
4- محمدحسین ورپشتی، آیین تندرستی (ترجمه جلد 16-17 وسایل الشیعه)، 31-33






دوشنبه 17 تیر‌ماه سال 1392 :: 01:18 ب.ظ ::  نویسنده : کارشناس
در حالت عادی،‌ همواره مقداری از چربی مواد غذایی در نقاط مختلف بدن ذخیره می شود، به مرور زمان این چربی ها فشرده شده و احتمال اینکه مورد استفاده مجدد قرار بگیرند بسیار کمتر می شود. روزه داری حتی در افراد لاغر و یا با وزن طبیعی، به بدن فرصتی می دهد تا این چربی ها را از ذخایر آن آزاد کرده و مصرف نماید و پس از پایان روزه داری، ذخا‌یر تحلیل رفته، جایگزین می شود.اثرات روزه در سلامت جسم دارد را می توان کاهش وزن با سوخت و ساز چربی های اضافی و نو شدن ذخایر چربی بدن، کاهش کلسترول و LDL و افزایش HDL خون، استراحت دستگاه گوارش و بهبود عملکرد آن، افزایش مقاومت بدن در برابر بیماریها، افزایش اعتماد به نفس و شادابی و کاهش اضطراب و افسردگی، کاهش و کنترل عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی مانند فشار خون بالا و چربی خون بالا، کاهش و کنترل بروز علائم حساسیت و آلرژی، کمک در ترک عادت های غلط مانند کشیدن سیگار و پرخوری برشمرد.

رژیم غذایی این ماه نباید با رژیم افراد در شرایط عادی، تفاوت داشته باشد چرا که تغییر ناگهانی عادت تغذیه ای، بسیار خطرناک است. هر ساله پس از ماه رمضان، افراد افزایش وزن پیدا می کنند و یا ضعیف و دچار بیماری های گوارشی می شوند که پرخوری و بدخوری دلیل عمده این عوارض است.  مصرف تمام مواد غذایی باید روی اصول و برنامه باشد مثلاَ مصرف بالای لبنیات بدون مصرف آب به میزان کافی،‌ احتمال ایجاد سنگ های مجاری ادراری را بسیار افزایش می دهد. همچنین مصرف مواد پروتئینی (گوشت ،‌ مرغ ، ماهی)‌ به تنهایی کافی نیست، بلکه در کنار آنها باید از سبزیجات،‌ سالاد،‌ آب و حبوبات استفاده کرد تا از یبوست جلوگیری شود و باید در نظر داشت که مصرف غذاهای پروتئینی باعث تشنگی می شود. در خصوص کودکان و نوجوانانی که برای اولین بار روزه می گیرند باید تمام مواد غذایی در رژیم غذایی آنها گنجانده شود. این نوجوانان باید در وعده سحر به مقدار کافی غذا بخورند. نکته ای که باید مورد توجه قرار داد این است که به دلیل ساعات طولانی گرسنگی باید از غذاهای دیرهضم استفاده نمود و از غذاهای زودهضم پرهیز کرد، چرا که فرد سریعتر احساس گرسنگی می کند. غذاهای دیر هضم: حبوبات و غلات مثل جو ، گندم ، جوی دو سر،‌ لوبیا،‌ عدس،‌ آرد سبوسدار،‌ برنج با پوست، سیب زمینی و... غذاهای زود هضم:‌ غذاهای حاوی قند، آرد سفید و...

توصیه های غذایی در زمان افطار

با توجه به کاهش فعالیت دستگاه گوارش در زمان روزه داری مصرف سریع مواد غذایی سنگین با حجم زیاد می تواند موجب بروز ناراحتی های گوارشی شود. بهترین نوع افطاری ، نان ،‌ پنیر ، سبزی و مایعات است. افطار را با مایعات گرم مانند چای کمرنگ یا شیر گرم، هلیم کم روغن به همراه خرما یا کشمش، عسل و به طور کلی با یک قند طبیعی آغاز کنید. برای جلوگیری از اختلال در هضم  غذا در هنگام افطار آب زیاد ننوشید و کمبود آب بدن را با نوشیدن مایعات کافی بعد از افطار تا  زمان خواب جبران نمایید. از مصرف نوشابه های گازدار، مایعات سرد یا مایعات خیلی داغ پرهیز نمایید. خوردن حداقل یک لیوان شیر یا معادل آن ماست، ‌خوردن پنیر،‌ گوشت یا تخم مرغ در افطاری و غذاهای متداول خانواده ها (غذای شام در ماه های غیر رمضان) به عنوان افطاری و یک غذای دیگر در سحری سفارش می شود. خرما و کشمش را جایگزین زولبیا و بامیه کنید. به این ترتیب اشتها کنترل می شود. باید نوجوانان از خوردن غذاهای پر حجم اما  کم کالری و آبکی در افطار خودداری کنند. بهتر است بین زمان افطار و شام کمی فاصله باشد. سعی نکنید حذف وعده ناهار را در زمان افطار جبران کنید، زیرا عوارض پرخوری در روزه داری دو چندان بوده و موجب سنگینی، احساس کلافگی، خواب آلودگی و گاهی سوء هاضمه می شود.

از مصرف غذاهای شور و چرب خودداری کنید. از میوه جات و دیگر میان وعده های غذایی در فاصله افطار تا سحر استفـاده نمایید. در وعـده های غذایی سحر و افطار مصرف سبزیجات و لبنیات توصیه می شود. ابتدا روزه را با غذاهای سبک مثل سوپ و آش افطار کنید و بعد از حدود دو ساعت شام بخورید، چرا که معده در ابتدا به هضم غذاهای ساده می پردازد و دیگر دچار مشکل نمی شود. خوردن چای شیرین کمرنگ،‌ فرنی  و حلیم بی روغن در آغاز افطار مناسب است. آش رشته یا غذاهای مشابه آن که پر حجم و تا حدودی دیرهضم هستند مناسب افطار نیستند و سبب ترش کردن و احساس ناخوشایند ناشی از اختلالات هضم می شوند. اگر تخم مرغ میل می کنید در درجه اول به صورت آب پز سفت و در درجه دوم نیم بند باشد. گفتنی است نیمرو دیرهضم تر از تخم مرغ آب پز است.
 
توصیه های غذایی در زمان سحر
وعده غذایی سحر را فراموش نکنید. مصرف غذا در سحر برای نوجوانان در حال رشد الزامی است. در وعده سحر حتماً غذاهای گرم  و تازه، کم چرب، کم نمک و کم روغن مصرف نمایید. برای میل غذا در هنگام سحـر به اندازه کافی وقت بگذارید و از تند خوردن و پرخوری پرهیز نمایید. از نوشیدن دوغ (به جهت نمک و چربی موجود در آن)، نوشابه های گازدار و نوشیدنی های شیرین خودداری کنید. از غذاهایی که دارای قندهای مرکب هستند مثل میوه جات و غذاهای حاوی فیبر مثل سبزیجات بیشتر استفـاده نمایید. از مواد غذایی سرخ کرده، پرچرب و شور پرهیز گردد، زیرا باعث سوء هاضمه، سوزش سردل و تشنگی در طول روز می شود. از غلات و حبوبات به میزان دلخواه در ترکیبات غذایی سحری استفاده نمایید. بلافاصله بعد از صرف غذا نخوابید و برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش، چند دقیقه پیاده روی نمایید. برای کاهش تشنگی می توانید از لیمو ترش، ماست و سبزی خوردن استفاده کنید. در هنگام سحر از خوردن غذاهای خشک مانند کوکو سیب زمینی، کوکو سبزی، کتلت، انواع کباب و همچنین از مصرف زولبیا و بامیه، حلواهای شیرین و چرب، غذاهایی که با ادویه جات زیاد تهیه می شوند، سس مایونز، خامه، سوسیس، کالباس و دیگر غذاهای آماده بپرهیزید. از خوردن چای زیاد خصوصاً پررنگ در هنگام سحر و نیز قهوه خودداری نمایید زیرا باعث دفع ادرار زیاد و موجب تشنگی در طول روز می شوند.






چهارشنبه 12 تیر‌ماه سال 1392 :: 11:36 ق.ظ ::  نویسنده : کارشناس


http://img.tebyan.net/ts/persian/blue/Parts/box-payameSalamat.jpg


سبک زندگی وبهداشت http://www.irannaz.com/user_files/image/13/42.jpg

دین مبین اسلام به سلامت مردم اهمیت فراوانی داده است تا آنجا که برنامه های خاصی را برای تغذیه و سلامتی آنها بیان داشته است. ماه مبارک رمضان را می توان نمونه کاملی از یک دستور غذایی سالم طب اسلامی معرفی کرد. اگر ما واقعا قرآن را بفهمیم به علوم حقیقی آن پی خواهیم برد که علوم پزشکی بخشی از آن است.

رهبر معظم انقلاب بارها به بهبود سبک زندگی در کشور تاکید فرموده اند که با عمل به این موارد می توان، زندگی سالمی را در همه ابعاد داشت.امنیت و سلامت دو نعمت مجهول در جامعه بشری است: سلامتی از جمله تاکیدات مهم دین مبین اسلام و پیامبر اکرم (ص) بوده و هست که باید از سوی تمامی مسلمانان اهتمام ویژه ای در این خصوص صورت گیرد.

باید با آموزش مداوم، رعایت مولفه های سلامتی را به یک فرهنگ تبدیل کنیم.

اصلاح سبک زندگی اولویت وزارت بهداشت در سال جاری است و تا زمانی که به بیماری فکر کنیم، ممکن است بیشتر به درمان بپردازیم.سیستم ارائه خدمت در نظام مراقبت اولیه بهداشتی باید به سمت اصلاح سبک زندگی پیش رود تا از جمله تغذیه سالم، فعالیت بدنی کافی و ترک دخانیات تقویت شود.بهورزان در زمینه ترویج سبک زندگی سالم می توانند کمک کنند و یقین دارم اگر برنامه بازنگری در این زمینه وجود داشته باشد می‌توان سبک زندگی مناسب در سلامت ایرانیان را ترویج کرد.بر اساس قانون، اثرات مثبت و منفی هر نوع سیاستی که اتخاذ می‌شود و هر قانونی که نوشته می‌شود، باید از نظر سلامت نیز در نظر گرفته شود که برنامه پنجم توسعه بر این موضوع تأکید داشته و ما نیز پیگیر آن هستیم


.






   1      2    >>