کلینیک جامع آموزش پزشکی

کلینیک جامع آموزش پزشکی

همچنین می توانید کانال ما در تلگرام را دنبال کنید با عنوان: نکات مهم سلامتی t.me/public_health
کلینیک جامع آموزش پزشکی

کلینیک جامع آموزش پزشکی

همچنین می توانید کانال ما در تلگرام را دنبال کنید با عنوان: نکات مهم سلامتی t.me/public_health

آیا سیگار به کم شدن استرس کمک می‌کند؟2

آیا سیگار به کم شدن استرس کمک می‌کند؟ این تصور کاملاً اشتباه است!
«زمانی که استرس دارم، سیگار می‌کشم، این کار آرامم می‌کند.

به همین خاطر است که سیگار را ترک نمی‌کنم. می‌ترسم که دچار اضطراب و استرس بیش از حد بشوم.» به نظر می‌رسد استدلال لیدی منطقی باشد. اما...

نکاتی دربارۀ ارتباط استرس و دخانیات وجود دارد.

در واقع، تنباکو یک ضد استرس جعلی است. این خود تنباکو است که استرس آور است!


سیگار یک ضد استرس جعلی است!

تا مدت های طولانی، تصور می‌شد که افراد پراسترس تر برای آرام کردن خود، تمایل به سیگار کشیدن دارند.

امروزه همه می‌دانند که این تصور کاملاً اشتباه است.
احتمال مشکلات اضطرابی در بین سیگاری ها بیشتر است: احتمال بروز اضطراب بین سیگاری ها 5.5 برابر (550% برابر) دیگران و احتمال بروز عارضۀ وحشت در بین آنها 15 برابر (1500% برابر) دیگران است...

در نتیجه، سیگار افراد را مضطرب می‌کند!

بنابراین به نظر می‌رسد، این که گفته می‌شود نیکوتین سیگار باعث آرامش و آسودگی می‌شود، دامی بیش نیست!
اگر شما هم احساس می‌کنید که دخانیات استرس تان را افزایش می‌دهند، از این به بعد دیگر سراغ این مواد نروید و شیوۀ آرام شدن تان را تغییر دهید.

برای سیگار نکشیدن در زمان استرس، منبع استرس را شناسایی کرده و سعی کنید آن را از بین ببرید
در ابتدا سعی کنید علت سیگار کشیدن در زمان های استرس را تشخیص دهید.
به طور مثال، در دوران امتحانات، به عنوان بهانه ای برای استراحت سیگار می‌کشید. چرا نوع دیگری از استراحت را برای خود در نظر نمی‌گیرد؟ مثلاً یک چای بنوشید یا از خانه بیرون بروید و هوایی بخورید، گل ها را آب بدهید، چند صفحه داستان طنز بخوانید و ...
اگر زمانی که رئیس تان به شما فشار می‌آورد، استرس دارید، شاید بتوانید با یکی از همکاران تان صحبت کنید، سئوالات بیشتری بپرسید، یا حتی برایش توضیح دهید که رئیس تان چگونه با شما حرف زده است...

زمانی که احساس اضطراب و استرس می‌کنید، به طور خودکار دنبال راه حل دیگری جایگزین سیگار بگردید.

روش دیگری برای رفع استرس بیابید، دخانیات کمکی به شما نمی‌کنند!
سیگار کشیدن، بعضی اوقات، یک سری چیزها را از بین می‌برد.

شاید به نظر برسد که سیگار کشیدن گاهی اوقات خشونت را هدایت می‌کند.

بنابراین می‌توانید به جای سیگار کشیدن شیپور بزنید، خمیر نان را در دست تان ورز بدهید و یا یک آدامس بجوید. پس می‌بینید که به جای سیگار کشیدن می‌توان با روش های دیگر هم برخی معضلات را از بین برد.

برخی اوقات افراد به خاطر تنهایی سیگار می‌کشند.
بنابراین وقتی که تنها هستید به جای سیگار کشیدن به یکی از دوستان تان تلفن کنید. با این کار احساس تنهایی کمتری می‌کنید و روش مناسب تری را هم برگزیده اید.
سیگار کشیدن، آرامش بخش است؟

گوش دادن یک موسیقی 2 یا 3 دقیقه ای هم می‌تواند شما را آرام کند... پس چرا سیگار؟

هر کسی می‌تواند دنبال چیزی بگردد که متناسب با شخصیت و روحیات اوست.

مثلاً آلیس وقتی که عصبی است، یک توپ خمیری را در دستانش ورز می‌دهد. خودش می‌گوید: «خنده دار است، اما این کار حس خوبی به من می‌دهد.»
هلن دندان هایش را مسواک می‌زند! او در این باره می‌گوید: «سر کار، زمانی که دلم می‌خواهد سیگار بکشم، زمانی را به مسواک زدن دندان هایم اختصاص می‌دهم. این کار باعث خوشبوتر شدن دهانم نسبت به زمانی که سیگار بکشم، می‌شود! حداقل 4 بار در روز این کار را انجام می‌دهم، این کار باعث کم شدن دفعات سیگار کشیدن خواهد شد.»

برای کمتر مضطرب بودن، سیگار کشیدن را متوقف کنید!
کسانی که سیگار را ترک کرده اند، کمتر از سیگاری ها مضطرب هستند.

بنابراین اگر سیگار را ترک کنید، خیلی سریع متوجه فوایدش خواهید شد. این فواید زمانی بیشتر خواهد شد که یاد بگیرید اضطراب تان را بشناسید و قبل از ترک سیگار راه حل های دیگری برای آن بیابید.

برای این که کمک بیشتری به خودتان بکنید، می‌توانید به مشاورانی که در این زمینه فعالیت دارند، مراجعه نمایید.
بعد از حدود 4 هفته پس از ترک سیگار، متوجه خواهید شد که اضطراب تان نسبت به قبل کاهش چشم گیری داشته است.

آیا می‌دانستید که سیگار کشیدن می‌تواند شما را افسرده کند؟
اضطراب و البته افسردگی!

مشاهده شده در افرادی که سیگاری های قهاری هستند و میزان مصرف شان بالا است، نیکوتین احتمال ابتلا به افسردگی را در آنها افزایش می‌دهد. در موارد ترک سیگار، افسردگی کاهش می‌یابد.
و احتمال خودکشی در بین سیگاری ها بالاتر از دیگران است. احتمال تمایل به خودکشی در بین سیگاری هایی که کمتر از 25 نخ سیگار در روز می‌کشند دو برابر دیگران و بین کسانی که بیشتر از 25 نخ می‌کشند، 4 برابر بقیۀ افراد است.
در موارد ترک سیگار، افسردگی بین 3 هفته تا 3 ماه کاهش می‌یابد و سقوط قابل توجهی در میزان آن مشاهده می‌شود.

تصور عامه افراد بر این است که می‌توان درصورت لزوم سیگار را به راحتی و یکباره ترک کرد.

 این تصور در مورد برخی از افراد صدق می‌کند به‌ویژه افرادی که به پزشک مراجعه می‌کنند و از بیم در خطر افتادن سلامتی خویش یکباره اقدام به ترک‌سیگار می‌کنند. اما افرادی هم هستند که به مرور سیگار را کم می‌کنند و تلاش می‌کنند به‌تدریج مصرف این ماده دخانی را کنار بگذارند.

با این حال برای برخی دیگر از افراد، ترک‌سیگار بسیار سخت است. این افراد اغلب حتی درصورت ترک- خواه به روش یکباره و آنی و خواه به روش تدریجی- دوباره پس از مدتی به سیگار کشیدن روی می‌آورند. دلیل رجوع دوباره این افراد به سیگار صرفا نیاز به نیکوتین نیست بلکه بیشتر دلیل روانی دارد. بسیاری از این افراد تصور می‌کنند که سیگار به‌دلیل فعل و انفعالات شیمیایی به آنها از نظر روحی و روانی آرامش می‌دهد اما این تمام موضوع نیست.

آنها به‌طور خاصی عادت کرده‌اند همیشه سیگار را لای انگشتان خود بگذارند و پکی عمیق به آن بزنند و در این میان در تفکرات خود فرو بروند. برای این دسته از افراد حتی شاید هشدار پزشک نیز کارساز نباشد زیرا آنها ابتدا باید از نظر فکری و روانی با خود و قصدشان مبنی برترک سیگار کنار بیایند و سپس با برنامه‌ریزی نسبت به کم کردن میزان سیگار و در نهایت ترک آن اقدام کنند.ترک سیگار در این دسته از افراد باید با جایگزین همراه باشد، بهترین جایگزین برای ترک سیگار نیز ورزش است زیرا ورزش هم باعث آرامش و تمدد اعصاب می‌شود هم اینکه و با ورزش سریع‌تر نیکوتین ناشی از سیگار و غبار آن از بدن خارج می‌شود. برخی از افراد نیز آجیل و تخمه را پیشنهاد می‌کنند که به‌دلیل عوارض چاق‌کننده این دانه‌های روغنی باید در مصرف آن تعادل را رعایت کرد.

البته ورزش را باید پیش از ترک سیگار و زمان آغاز روند کم کردن تدریجی سیگار شروع کرد تا احساس خلئی پس از ترک سیگار احساس نشود. افراد حتی بهتر است که در زمان ترک سیگار خود را مقید به ترک کامل آن برای همیشه نکنند زیرا این مسئله در 20 روز اول ترک سیگار اثر روانی بدی را به جای می‌گذارد و ممکن است فرد به‌دلیل احساس محرومیت شدید از دخانیات مجددا به آن روی بیاورد. افراد نباید به‌طور سختگیرانه خود را مقید به ترک سیگار کامل کنند و با قدری مسامحه باید به‌خود اجازه مصرف یک نخ سیگار در هفته درصورت نیاز را بدهند و باید این روند را تا هنگام عدم‌احساس نیاز به سیگار ادامه دهند.

چند توصیه برای ترک سیگار

دقیقا بدانید که هر روز چند نخ سیگار می‌کشید، دانستن تعداد سیگارهایی که شما دود کرده‌اید از نظر روانی می‌تواند برای میل به کشیدن سیگارهای بیشتر بسیار بازدارنده باشد. برای ترک یا کم کردن مصرف سیگار از سیگارهایی پرهیز کنید که نیاز چندانی در کشیدن آنها احساس نمی‌کنید. این امر پذیرش سیگار نکشیدن را در شما تقویت می‌کند.

سعی کنید در مواقع احساس نیاز به کشیدن سیگار فکر خود را به موضوعات و فعالیت‌های مناسب دیگری معطوف کرده و درصورت امکان از نوشیدنی‌ها و خوراکی‌های ساده و کم کالری استفاده کنید.بلافاصله پس از صرف غذا دندان‌ها و دهان خود را بشویید تا کمتر احساس کنید که به کشیدن سیگار بعد از غذا نیاز دارید. هیچ وقت سیگار را در دسترس قرار ندهید و هرگز یک پاکت سیگار نخرید.

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد