کلینیک جامع آموزش پزشکی

کلینیک جامع آموزش پزشکی

همچنین می توانید کانال ما در تلگرام را دنبال کنید با عنوان: نکات مهم سلامتی t.me/public_health
کلینیک جامع آموزش پزشکی

کلینیک جامع آموزش پزشکی

همچنین می توانید کانال ما در تلگرام را دنبال کنید با عنوان: نکات مهم سلامتی t.me/public_health

تاثیر استرس اکسیداتیو حاصل از مصرف سیگار

زمینه و هدف:

دو آنزیم هگزوکیناز و پیروات کیناز از آنزیم ‌های کلیدی و تنظیم کننده مسیر گلیکولیز در اریتروسیت ‌ها می ‌باشند. براساس مطالعات متعدد، مشخص شده است که مصرف سیگار سبب ایجاد رادیکال ‌های آزاد و فرآیند استرس اکسیداتیو شده و می ‌تواند باعث آسیب ماکرومولکول ‌های موجود در بدن از جمله پروتئین ‌ها و آنزیم ‌ها شود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی آسیب ‌پذیری آنزیم ‌های کلیدی مسیر گلیکولیزی اریتروسیت ‌ها(هگزوکیناز و پیروات کیناز) در افراد سیگاری بوده است.


روش بررسی:

در این مطالعه ۶۵ فرد سیگاری و ۶۵ فرد غیرسیگاری که از لحاظ سن و جنس مشابه افراد سیگاری بودند، مورد بررسی قرار گرفتند و میزان فعالیت ‌های تام آنزیم ‌های هگزوکیناز و پیروات کیناز آنها و همچنین میزان آنتی ‌اکسیدان ‌های تام پلاسما در این افراد، اندازه ‌گیری و مقایسه شد.

یافته ‌ها:

براساس نتایج بدست آمده، مقدار فعالیت آنزیم هگزوکیناز و مقدار آنتی ‌اکسیدان ‌های تام پلاسما در افراد سیگاری، کمتر از افراد غیرسیگاری بود، ولی میزان فعالیت آنزیم پیروات کیناز در دو گروه سیگاری و غیرسیگاری تفاوت معنی ‌داری نداشت. بین میزان فعالیت آنزیم ‌های هگزوکیناز و پیروات کیناز با میزان آنتی ‌اکسیدان ‌های تام پلاسما، همبستگی مثبت معنی ‌دار وجود داشت. بین میزان فعالیت آنزیم هگزوکیناز و همچنین مقدار آنتی ‌اکسیدان ‌های تام پلاسما با مدت زمان مصرف سیگار و تعداد نخ سیگار مصرف شده در روز، همبستگی منفی معنی ‌دار دیده شده ولی هیچ گونه رابطه معنی ‌داری بین میزان فعالیت آنزیم پیروات کیناز با مدت زمان مصرف سیگار یا تعداد نخ سیگار مصرف شده در روز مشاهده نشد .


نتیجه ‌گیری:

با توجه به نتایج بدست آمده، مشخص شد که در افراد سیگاری به دلیل مصرف سیگار، استرس اکسیداتیو ایجاد شده است و رادیکال ‌های آزاد تولید شده باعث آسیب ساختار و کاهش فعالیت آنزیم هگزوکیناز در اریتروسیت ‌های این افراد شده ‌اند. به نظر می ‌رسد آنزیم پیروات کیناز دارای ساختار مقاوم ‌تری نسبت به آنزیم هگزوکیناز بوده، به همین دلیل فعالیت آن در افراد سیگاری با افراد غیرسیگاری، تفاوت معنی ‌دار ندارد.

من چگونه می توانم استرس ترک سیگار را کنترل نمایم ؟

هیچکس ادعا نمی کندکه ترک سیگار ساده است . ولی همه می گویند که این سختی ،ارزش تحمل آن را دارد . ترک سیگار به میزان قابل توجهی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش می دهد . بیماریهایی که جان بسیاری را می گیرند . همچنین ترک سیگار احتمال ایجاد بیماری ریوی و سرطان را کاهش می دهد. ترک سیگار بیش از هر کسی ، سبب نجات جان شما و افراد غیرسیگاری پیرامونتان می شود.

 

برای ترک سیگاراهمیت ندارد که شما چقدر یا چه مدت سیگار کشیده اید، زمانی که شما سیگار را ترک می کنید خطر ابتلا به بیماری قلبی کاهش می یابد . در نتیجه پس از تنها 3 سال از ترک سیگار خطر ابتلا به بیماری قلبی به همان میزانی است که گویا شما اصلا سیگار نکشیده اید .

 

 

 

من چگونه می توانم با وسوسه سیگار کشیدن دوباره کنار بیایم ؟

 عللی را که شما به خاطر آنها سیگار را ترک کرده اید، بنویسید و به لیست اضافه کنید .Ÿ

 با خود درمورد استعمال سیگار صحبت نکنید . هنگامی که وسوسهŸ می شوید که «فقط یکی» می کشم ، خود را نگه دارید . فکر کنید که چه عاملی باعث تحریک شما شده است و راه متفاوتی را جهت کنترل آن بیابید . برای مثال اگر احساس عصبی بودن دارید و فکر می کنید که نیاز به سیگار کشیدن دارید، بدانید که شما بجای آن می توانید قدم بزنید تا آرام شوید .

 برای مواقعی که ممکن است وسوسه شوید خود را آماده کنید.Ÿ مطابق دستور اسلام الکل ننوشیدودر صورت پیروی از سایر ادیان الهی چنانچه شما در موقع نوشیدن الکل ،سیگار می کشید، الکل را ترک کنید. چرا که الکل سبب تضعیف پایبندی شما به عهد و پیمان با خودتان می شود .

 عادات خود را تغییر دهید . بجای کشیدن سیگار پس از شام، دندان های خود را مسواک کنید یا قدمی بزنید .Ÿ

 به محل هایی بروید که استعمال سیگار ممنوع است . در رستورانها در قسمتی بنشینید که سیگار کشیدن در آنجا ممنوع است .Ÿ

 با افرادی بگردید که سیگار نمی کشند . از آنها طلب حمایتŸ کنید و فردی را پیدا کنید که هنگامی که احساس ضعف می کنید، بخواهید با وی تماس بگیرید . با افرادی ارتباط داشته باشید که باندادن سیگار وحمایت از شما، به شما کمک می کنند.

 هرروز یا هرهفته ای که سیگار نمی کشید، به خودتان پاداشŸ دهید . مثلا به سینما بروید، یا حساب کنید که چقدر پول پس انداز کرده اید و برای خود هدیه وی‍‍‍ژه ای بخرید .

 

 

 

من چگونه می توانم احساس آرامش کنم ؟

 سعی کنید نفس عمیق بکشید . یک نفس بلند و عمیق بکشید و تاŸ 10 بشمارید و آن را رها کنید . 5 مرتبه این کار را انجام دهید. شما احساس آرامش بیشتری می کنید .

   20دقیقه در روز را به رفع تنش ها به روش زیر اختصاص دهید: چشمانتان را ببندید، عضلاتتان را شل کنید و با تمرکز کامل به یک واژه فکر کنید مثلاً «آرامش» وتا زمانی که به سطحی از آرامش دست نیافته اید، آن را ادامه دهید .

 در مورد تفکرات مثبت فکر کنید . تمرکز نمایید که چقدر کارŸ بزرگی است که شما سیگار را ترک کرده اید ، چقدر غذاها خوشمزه تر می باشند و چقدر قشنگ است که صبح با سرفه از خواب بیدار نمی شوید . مضرات سیگار را به خودتان یادآوری کنید برای مثال سیگار کشیدن سبب لکه دار شدن دندانهای شما(زردی و سیاهی آنها) و ایجاد تنفس بدبو می شود.

 به نوارهای کاست آرامش بخش گوش کنید .Ÿ

 

 

 

فعالیت جسمانی چگونه می تواند کمک کند ؟

 قدم زدن و سایر ورزشها سبب رفع استرس و ایجاد آرامش می شوند .Ÿ

 سبب بهبود روحیه در شما می شوند .Ÿ

 ذهن شما را از سیگار دور می کنند .Ÿ

 به شما در کنترل اشتها کمک می کنند .Ÿ

 به کنترل اضافه وزن یا باقی ماندن در وزن طبیعی کمک میکنند .Ÿ

 سبب کاهش سطح فشار خون شما می شوند .Ÿ

 می توانند سبب افزایش سطح چربی «خوب» خون شما(HDL )شوند .Ÿ

 سبب کمک به کاهش میزان خطر ایجاد بیماری قلبی و سکته مغزی می شوند.Ÿ

 از طریق بهبود استفاده بدن از انسولین به کنترل قند خون کمک می کنند.Ÿ

 

 

 

من چگونه می توانم بیشتر یاد بگیرم ؟

با پزشک ، پرستار یا مشاور سلامتی خود مشورت کنید . اگر مبتلا به بیماری قلبی می باشید یا قبلا دچار سکته مغزی شده اید، ممکن است اعضای خانواده شما در معرض خطر باشند . ایجاد تغییرات در شیوه زندگی آنها جهت کاهش میزان خطر مهم است .

شما می توانید از کتابچه ها و بروشورهای علمی جهت انتخاب زندگی سالمتر و کاهش میزان خطر ، کنترل بیماری و مراقبت از افراد مورد علاقه تان استفاده کنید .دانایی توانایی است بنابراین بیشتر بیاموزید و بیشتر زندگی کنید.

 

 

 

آیا پرسش یا توضیحی از پزشک خود دارید ؟

دقایقی را برای یادداشت سوالات خود در ملاقات بعدی خود با پزشکتان اختصاص دهید. برای مثال:

روند ترک سیگار چقدر طول می کشد ؟

آدامس های نیکوتینی چه فایده ای دارند ؟

برچسب های نیکوتینی چه اثری دارند ؟

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد