کلینیک جامع آموزش پزشکی

کلینیک جامع آموزش پزشکی

همچنین می توانید کانال ما در تلگرام را دنبال کنید با عنوان: نکات مهم سلامتی t.me/public_health
کلینیک جامع آموزش پزشکی

کلینیک جامع آموزش پزشکی

همچنین می توانید کانال ما در تلگرام را دنبال کنید با عنوان: نکات مهم سلامتی t.me/public_health

گروه خونی زنان در بارداری‌شان موثر است

گروه خونی زنان در بارداری‌شان موثر است


به زنان دارای گروه خونی O  توصیه شود زودتر به فکر بچه دار شدن باشند، اما کارشناسان می گویند قبل از رسیدن قاطعانه به چنین نتیجه ای، به تحقیقات بیشتری نیاز است.


خون انگشت دست

تحقیقات جدید نشان داد زنان دارای گروه خونی O با بالا رفتن سن دارای مشکلات بیشتری در باروری می شوند.

این نخستین تحقیقی است که نشان می دهد گروه خونی زنان می تواند بر شانس بارداری آن ها تأثیرگذار باشد.

 

محققان با تحقیق بر روی گروهی از زنانی که برای باروری تحت درمان بودند به این نتیجه رسیدند که زنان دارای گروه خونی O از نظر کمی و کیفی با تخمک های ضعیف تری روبرو هستند.

در مقابل زنان دارای گروه خونی A از نظر کمی و کیفی تخمک های بهتری را دارا بوده اند.

 

این یافته ها می تواند منجر به این شود که به زنان دارای گروه خونی O  توصیه شود زودتر به فکر بچه دار شدن باشند، اما کارشناسان می گویند قبل از رسیدن قاطعانه به چنین نتیجه ای، به تحقیقات بیشتری نیاز است.

 

گروه های خونی O و A دو گروه خونی رایج در میان مردم بریتانیا است که حدود 44 درصد مردم دارای گروه خونی O و حدود 42 درصد دارای گروه خونی  A هستند.

 

دکتر ادوارد نجات از دانشکده آلبرت انیشیتن دانشگاه پزشکی نیویورک می گوید این تحقیقات بر روی زنانی انجام شده که در برنامه های دانشگاه ییل تحت درمان باروری قرار گرفته بودند.

افراد دارای گروه خونی A دارای آنتی ژن A هستند، پروتئینی در دیواره سلول که در افراد دارای گروه خونی O وجود ندارد.

خانم‌هایی که تصمیم می‌گیرند بچه‌دار شوند، در صورتی که از قرص‌های هورمونی استفاده می‌کنند، نیمی‌ از آن ها طی سه ماه اول پس از قطع قرص‌ها، باردار خواهند شد و نیمی‌ دیگر طی یک سال

چه عواملی، احتمال باروری زنان را کم و زیاد می‌کنند؟

یکی از اوقات شادی بخش در یک ازدواج، زمان تصمیم گیری برای داشتن یک بچه است. اگر مرد و زن هر دو سالم باشند، بارداری به راحتی و بدون هیچ مشکلی صورت می‌گیرد.

 

یک بار در ماه، هورمون‌های زنانه ای که از غده هیپوفیز ترشح می‌شود، تخمدان‌ها را تحریک می‌کند و باعث آزاد سازی یک یا دو تخمک می‌شود که در صورت آزاد شدن دو تخمک، دو قلوهای غیر مشابه به وجود می‌آیند. در صورت نامرتب بودن پریودها، شانس بارداری کاهش می‌یابد.

 

افزایش سن نیز شانس باروری را کاهش می‌دهد.

بارداری

نکاتی مهم برای افزایش شانس بارداری

فاصله بین دو پریود، فاصله ای است که بارداری در آن اتفاق می‌افتد. به سادگی می‌توانید این روزها را محاسبه کنید، یعنی از شروع یک پریود تا پریود بعدی.

اولین روز یعنی لکه بینی را هم یک روز حساب کنید. هر خانمی ‌ممکن است یک عدد را ذکر کند. برای مثال یک نفر عدد 22 و دیگری عدد 30 ، ولی معمولا طول این دوره 21 تا 35 روز است. هر عددی که به دست آمد، عدد 14 را از آن کم کنید، عددی که به دست می‌آید روز تخمک گذاری است، چهار روز قبل و دو روز بعدش را در نظر بگیرید. این یک هفته، بهترین زمان برای باردار شدن است.

 

اسپرم می‌تواند در دستگاه تناسلی خانم‌ها حداکثر تا 72 ساعت زنده بماند، بنابراین شروع تماس اگر در روزهای اول و در آن فرصت یک هفته ای باشد، شانس بارداری افزایش پیدا می‌کند. اگر همسران مشکلی به لحاظ پزشکی نداشته باشند و از نظر تماس زناشویی فعال باشند (حدود دو تا سه مرتبه در هفته)، در طول شش ماه اول با احتمال 60 درصد بارداری اتفاق می‌افتد و با احتمال 80 درصد در طی یک سال اول و 90 درصد در طی 18 ماه اول است.

مصرف سیگار توسط خانم‌ها، باعث تغییر در ترشحات محیط دهانه رحم می‌شود و ممکن است از رسیدن اسپرم به تخمک جلوگیری کند

در طول دوره تخمک گذاری درجه حرارت بدن خانم‌ها افزایش پیدا می‌کند. اگر درجه حرارت پایه بین 5/35 تا 5/36 باشد، در این صورت درجه حرارت بین 1/36 تا 2/37 زمان تخمک گذاری را نشان می‌دهد. البته این روش، همیشه هم دقیق نیست.

 

بعضی از فروشگاه‌ها و سایت‌های اینترنتی، درجه دماسنج پایه و نیز کیت‌هایی برای بررسی قدرت باروری مردان را به فروش می‌رسانند. این کیت‌ها غلظت و میزان حجم اسپرم را اندازه می‌گیرند. البته این آزمایش هم به صورت مطلق و دقیق نیست و برای پی بردن به وجود یا فقدان نازایی در مردان، بهترین راه، مشورت با پزشک برای آزمایش مایع منی است.

 

مصرف سیگار توسط خانم‌ها، باعث تغییر در ترشحات محیط دهانه رحم می‌شود و ممکن است از رسیدن اسپرم به تخمک جلوگیری کند و نیز احتمال سقط و نقایص مادرزادی را افزایش می‌دهد.

 

خانم ها چه مدت بعد از قطع روش جلوگیری، باردار می شوند؟

خانم‌هایی که تصمیم می‌گیرند بچه‌دار شوند، در صورتی که از قرص‌های هورمونی استفاده می‌کنند، نیمی‌ از آن ها طی سه ماه اول پس از قطع قرص‌ها، باردار خواهند شد و نیمی‌ دیگر طی یک سال.

 

در خانم‌هایی که از روش‌های ایجاد مانع مثل حلقه استفاده می‌کنند (و یا از روش طبیعی)، این دسته هم زمانی مثل گروه قبل و شاید کمی‌ هم کمتر ممکن است تا ایجاد بارداریشان طول بکشد.

 

در افرادی که از آمپول دپوپروورا که فقط حاوی هورمون پروژسترون است استفاده می‌کنند، پس از قطع مصرف این آمپول حدود شش ماه طول می‌کشد تا بارداری اتفاق بیفتد.

 

در مورد دستگاه داخل رحمی ‌(آی- یو - دی)، معمولا یک یا دو ماه پس از خروجش از بدن است که بارداری اتفاق می‌افتد.‌

ناسازگاری Rh جنین‌ و مادر چه عوارضی دارد؟

ناسازگاری Rh جنین‌ و مادر منجر به‌ تخریب‌ گلبول‌های قرمز جنین‌ (کم‌خونی همولیتیک‌) در طی بارداری و پس‌ از تولد در اثر پادتن‌های منتقله‌ از خون‌ مادر می شود.

عامل rh

اکثریت جمعیت (85 تا 90 درصد )دارای عامل Rh می باشند. چنین افرادی Rh مثبت و افراد بدون این عامل، Rh منفی نامیده می شوند. به طور طبیعی این عامل مشکلی ندارد، ولی در صورتی که مادر Rh منفی دارای جنین Rh مثبت باشد، مشکلاتی به وجود می آید.

ناسازگاری Rh جنین‌ و مادر منجر به‌ تخریب‌ گلبول‌های قرمز جنین‌ (کم‌خونی همولیتیک‌) در طی بارداری و پس‌ از تولد در اثر پادتن‌های منتقله‌ از خون‌ مادر می شود.

 

علایم‌ شایع‌

در طی بارداری:

کاهش‌ رشد جنین‌

کاهش‌ حرکت‌ جنین‌

 

پس‌ از تولد:

رنگ‌پریدگی

یرقان‌ (زردی چشم‌ها و پوست‌) که‌ در طی 24 ساعت‌ اول‌ پس‌ از تولد بروز می کند.

کبودی یا نقاط‌ خونریزی در پوست‌ (بدون‌ توجیه‌)

ورم‌ بافتی (ادم‌)

مشکل‌ تنفسی

تشنج‌

نبود حرکت‌ طبیعی در نوزاد

ضعیف‌ بودن‌ رفلکس‌های نوزادی

اگر مادر باردار، Rh منفی باشد، با تزریق عضلانی آمپول روگام به مادر یک بار در هفته 28 حاملگی و علاوه بر این، چنانچه نوزاد Rh مثبت باشد 72 ساعت پس از زایمان، می توان از بروز کم خونی همولیتیک جلوگیری به عمل آورد

علل‌

اگر مادر دارای گروه‌ خون‌ Rh منفی و پدر Rh مثبت‌ باشد، جنین‌ ممکن‌ است‌ گروه‌ خونی Rh مثبت‌ داشته‌ باشد. در طی زایمان‌ این‌ نوزاد، مقدار اندکی از خون‌ نوزاد از طریق‌ جفت‌ وارد جریان‌ خون‌ مادر می شود و در نتیجه‌ بدن‌ مادر شروع‌ به‌ تولید پادتن‌هایی بر ضد Rh مثبت‌ می کند.

این‌ پادتن‌ها پس‌ از زایمان‌ تولید می شوند. بنابراین‌ بچه‌ اول‌ دچار مشکلی نمی شود، ولی در بارداری های بعدی،‌ پادتن‌های موجود در خون‌ مادر، با عبور از جفت،‌ گلبول‌های قرمز جنین‌ را تخریب‌ می کنند. کم‌خونی ناشی از این‌ پدیده‌ ممکن‌ است‌ آن قدر شدید باشد که‌ باعث‌ مرگ‌ جنین‌ گردد.

اگر جنین‌ زنده‌ بماند، پادتن‌ها می توانند در طی فرآیند زایمان‌ به‌ بدن‌ نوزاد انتقال‌ یافته‌ و باعث‌ ایجاد یرقان‌ (زردی) و سایر علایم،‌ در مدت‌ کوتاهی پس‌ از تولد گردند.

 

عوامل‌ افزایش‌دهنده‌ خطر

همه‌ بارداری های پس‌ از بارداری اول،‌ با جنین‌ دارای گروه‌ خون‌ متفاوت‌ از نظر Rh با مادر

سابقه‌ تزریق‌ خون‌. خون‌های تزریقی ممکن‌ است‌ حاوی گروه‌های خونی ناسازگار باشند، بدون‌ آن که‌ تشخیص‌ داده‌ شوند.

 

پیشگیری

- شرکت‌ در برنامه‌ مراقبت‌های قبل‌ از زایمان‌ در تمام دوران بارداری مهم است. توجه‌ پزشکی در مراحل‌ اولیه‌ بارداری، جهت‌ تعیین‌ خطر ناسازگاری Rh ضروری است‌.

- تزریق‌ گاماگلوبولین‌ اختصاصی ضد Rh (روگام‌) به‌ مادر در هفته‌ 28 بارداری و در طی 72 ساعت‌ پس‌ از زایمان‌، سقط‌ یا بارداری نابجا. این‌ کار از تشکیل‌ پادتن‌هایی که‌ ممکن‌ است‌ جنین‌های بعدی را تحت‌ تأثیر قرار دهند پیشگیری می کند.

- اگر به‌ دلیل‌ بالا بودن‌ عیار این‌ پادتن‌ها در مادر، آمنیوسنتز لازم شود، این‌ اقدام‌ از هفته‌ 28 بارداری باید شروع‌ شود.

 

عواقب‌ موردانتظار

با تشخیص‌ فوری این‌ اختلال‌ می توان‌ با تعویض‌ خون،‌ از آسیب‌ نوزاد پیشگیری کرد.

 

عوارض‌ احتمالی

آسیب‌ عصبی دایمی، نظیر فلج‌ مغزی یا از دست‌ دادن‌ شنوایی (به‌ ندرت‌)

واکنش‌ به‌ تزریق‌ خون

 

درمان‌

- آزمایش‌هایی جهت‌ تعیین‌ گروه‌ خونی‌ مادر، پدر و نوزاد

- اندازه‌گیری میزان‌ پادتن‌های ضد Rh در مادر و شناسایی کم‌خونی همولیتیک‌ در نوزاد

- آمنیوسنتز (مقدار کمی مایع‌ آمنیوتیک‌ از داخل‌ کیسه‌ آمنیون‌ که‌ اطراف‌ جنین‌ داخل‌ رحم‌ را احاطه‌ کرده‌ است،‌ جهت‌ اقدامات‌ تشخیصی با سوزن‌ بیرون‌ کشیده‌ می شود)

- تزریق‌ خون‌ به‌ جنین‌ در داخل‌ رحم‌ (گاهی اوقات)

- تعویض‌ کامل‌ خون‌ جنین‌ پس‌ از تولد

- بستری شدن در بیمارستان‌: نوزاد تا دو هفته‌ پس‌ از تعویض‌ خون‌ در بیمارستان‌ می ماند.

 

اگر مادر دارای گروه‌ خون‌ Rh منفی باشد:

مادر با rh منفی و جنین با rh مثبت

- این‌ موضوع‌ را در هر مراجعه‌ پزشکی باید با پزشک‌ یا فرد مسؤول‌ مراقبت‌های پزشکی در میان‌ بگذارد. این‌ موضوع‌ باید حتماً در سوابق‌ پزشکی فرد ثبت‌ شود.

- مادر باید از یک‌ دستبند یا گردنبند هشداردهنده‌ طبی که‌ حاوی مشکلات‌ طبی اوست‌ استفاده‌ کند.

 

داروها

اگر مادر باردار، Rh منفی باشد، با تزریق عضلانی آمپول روگام (RHOGAM) (که گاماگلوبولین ضد D می باشد) به مادر یک بار در هفته 28 حاملگی و علاوه بر این، چنانچه نوزاد Rh مثبت باشد 72 ساعت پس از زایمان، می توان از بروز این اختلال جلوگیری به عمل آورد. در این حالت آنتی بادی های ضد D قبل از آنکه در خون مادر آنتی بادی ضد D تولید شود، اقدام به نابود کردن سلول های RH مثبت می کنند. این آمپول در مادرانی استفاده می شود که Rh منفی هستند و همسرانشان Rh مثبت.

همچنین‌ ممکن‌ است‌ عیار پادتن‌ها در طی بارداری اندازه‌گیری شود تا مشخص‌ شود بدن‌ مادر پادتن‌ ضد Rh تولید می کند یا خیر.

 

فعالیت‌

پس‌ از درمان‌ محدودیتی وجود ندارد.

 

رژیم‌ غذایی

تغذیه‌ نوزاد مانند حالت‌ طبیعی می تواند از پستان‌ مادر یا شیشه‌ باشد.

در کم خونی همولیتیک، برای نجات زندگی نوزاد، تعویض خون (یعنی تخلیه کامل خون RH مثبت از بدن نوزاد و تزریق خون RH منفی به جای آن) انجام می گیرد

در این‌ شرایط‌ به‌ پزشک‌ خود مراجعه‌ نمایید

بروز هریک‌ از علایم‌ زیر در نوزاد پس‌ از تولد:

ـ تب‌

ـ یرقان‌

ـ کم‌اشتهایی یا وزن‌گیری ضعیف‌

ـ گریه‌ بیش‌ از حد که‌ با بغل‌ کردن‌ نوزاد نیز متوقف‌ نمی شود.

 

عامل RH و یا آنتی ژن D

چنانچه سطح گلبول های قرمز فردی واجد این آنتی ژن(D) باشد، گروه خونی فرد RH+- و چنانچه فاقد این آنتی ژن باشد RH- می باشد، که در کنار سیستم ABO به صورت (+) و یا (-) نشان داده می شود.

نکته:85 تا 90 درصد ایرانیان RH+ می باشند.

 

پیش بینی گروه خونی فرزندان بر حسب آنتی ژن RH D:

چنانچه هر دو والدین RH+ باشند، فرزندانشان ممکن است RH+ و یا RH- شوند.

چنانچه هر دو والدین RH-‌ باشند، فرزندانشان RH-‌ خواهند بود.

چنانچه یکی از والدین RH+‌ و دیگری RH- باشد، فرزندانشان RH+‌ و یا RH- خواهند شد.

نکته: بنابراین مثلا حتی اگر گروه خونی پدر و مادر هر دو O+ باشد ممکن است فرزندی با گروه خونی O- به دنیا آورند.

اشخاص RH مثبت و RH منفی، هیچکدام دارای آگلوتینین ضد D به طور طبیعی در پلاسمایشان نیستند، و آگلوتینین ضد D فقط در نزد اشخاص RH منفی در صورتی به وجود می آید که به آن ها خون RH مثبت داده شده باشد.

پس از یک بار انتقال خون RH مثبت، آگلوتینین ضد D در تمام طول زندگی شخص باقی خواهد ماند و این شخص دیگر نخواهد توانست خون RH مثبت دریافت کند. این موضوع فقط در مورد اشخاص RH منفی صدق می کند.

افراد RH مثبت، فاقد آگلوتینین ضد D در پلاسمای خود بوده، بنابراین می توانند هم از خون Rh منفی و هم از خون RH مثبت استفاده کنند.

 

RH مثبت و زنان:

در مورد مردان اگر RH منفی باشند، و بر اثر اشتباه به آن ها خون RH مثبت داده شود، تنها ناراحتی که پیش می آید این است که آگلوتینین ضد D در آن ها تولید می شود و از این به بعدT انتقال خون باید محدود به خون RH منفی گردد.

در مورد زنان هرگز نباید در سنین باروری و یا جوان تر از آن، آگلوتینین ضد D ایجاد شود، زیرا آگلوتینین ضد D ممکن است زن را از به دنیا آوردن نوزاد زنده محروم سازد.

1- چنانچه مرد RH مثبت با زن RH منفی صاحب فرزند شوند، جنین ممکن است RH مثبت و یا RH منفی گردد(بسته به ژنوتیپ پدر).

2- چنانچه جنین RH مثبت باشد، از آنجایی که برخی سلول های خونی جنین می تواند از جفت عبور کرده و وارد خون مادر گردد، در خون مادر آگلوتینین ضد D تولید خواهد شد.

3- در زایمان نخست مشکلی برای نوزاد پیش نخواهد آمد.

4- در بارداری های بعدی، چنانچه نوزاد RH مثبت باشد، آنتی بادی های ضد D موجود در خون مادر، وارد گردش خون جنین شده و گلبول های قرمز جنین را تخریب می کنند. نوزاد به دنیا آمده در این شرایط دچار "بیماری همولیتیکی نوزادان" می شود.

علایم این بیماری شامل: یرقان (به علت تجمع بیلی روبین در خون)، کم خونی، عقب ماندگی ذهنی، نارسایی قلبی، اشکال در تنفس، ادم شدید کل بدن، بزرگ شدن اندازه قلب، کبد و طحال و مرگ می باشد.

5- در چنین مواقعی برای نجات زندگی نوزاد، تعویض خون (یعنی تخلیه کامل خون RH مثبت از بدن نوزاد و تزریق خون RH منفی به جای آن) انجام می گیرد.

6- تزریق عضلانی آمپول روگام به مادر Rh  منفی از بروز مشکالت جلوگیری می کند.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد