تاریخچه آشنایی با ویتامین ها چندان طولانی
نیست ، در اواخر قرن گذشته دانشمندان متوجه
شدند که عدم تنوع در برنامه غذایی ، مخصوصاً عدم استفاده از مواد
غذایی تازه موجب ابتلاء به برخی از بیماریها می شوند مثل خونریزی لثه ها یا بیماری بری بری که اختلالات عصبی
و قلبی ایجاد می کند در اوایل قرن بیستم ( 1912 ) کارتیرفونک با
استخراج موادی از غذاهای تازه توانست بیماری بری
بری را در جوجه ها درمان کند . از آنجائیکه در ماده استخراج
شده آمین وجود داشت، نام این ترکیبات را ویتامین یا آمین حیاتی نامید . در صورتیکه مطالعات بعدی نشان داد
که در تمام ویتامین ها آمین وجود ندارد ، به همین
دلیل استفاده از کلمه ویتامین را مناسب ندانستند و دانشمندان
از سال 1930 به بعد تصمیم گرفتند زمانیکه ترکیبات شیمیایی مواد مشخص شد از نام ترکیب شیمیایی آنها همراه با
نامگذاری قدیم استفاده کنند . به عنوان مثال : رتینول
یا ویتامین A ، ویتامین یا
B1 ، ریبوفلاوین یا ویتامین
B2 . ویتامین ها ترکیبات آلی هستند که در بیشتر مواد غذایی به مقدار جزئی وجود دارند و هر کدام اعمال
حیاتی مخصوصی را در بدن انسان انجام می دهند .
اگر چه احتیاجات ویتامین مورد نیاز بدن بسیار جزئی می باشد ولی برای ادامه حیات ، رشد و تولید مثل ، وجود
همین مقدار کم بسیار ضروری و اساسی است . مقدار
آنها در مواد غذایی بسیار کم ( حدود میلی گرم یا میکروگرم
) است. اگر رژیم غذاییب متعادل باشد ، ویتامین ها
به نحو شایسته ای تأمین می
شوند و بدن نیاز به مکمل ویتامینی ندارد. اعمال حیاتی بدن
انسان توسط ترکیباتی به نام آنزیم ها کاتالیزور می شوند. برای تکمیل ساختمان تعداد زیادی از آنزیمها به ویتامین
نیاز است و در صورت عدم وجود آنها، آنزیمها نمی
توانند واکنشهای مربوط به خود را انجام دهند. آنزیمها نقش
کاتالیزوری در اعمال حیاتی بدن دارند، یعنی به مقدار کم باعث تسریع واکنشهای حیاتی می شوند، اما وارد واکنش نمی
شوند . به همین علت ویتامینها مواد مغذی نگهدارنده
تعادل حیاتی نام گرفته اند. این دسته از مواد مغذی نه نقش
ساختمانی دارند و نه از متابولیسمشان انرژی تولید می شود اما در متابولیسم و رها شدن انرژی نقش اساسی دارند
.
ویتامینها کلا موادی هستند که در بدن به میزان کم موجود می باشند و در غذاها به میزانهای متفاوت وجود دارند . ویتامینها برای عملکرد طبیعی بدن ضروری اند و کمبود آنها موجب بروز بعضی عوارض وگاهی بیماری می شود . نامگذاری ویتامینها که 13 خانواده هستند باحروف الفبا صورت می گیرد . ویتامینهای محلول در چربی : ویتامین A، ویتامینD ، ویتامینE و ویتامینK هستند و ویتامینهای محلول در آب : ویتامین های خانوادهB و ویتامینCهستند ین تقسیم بندی اولیه بدلیل تفاوت در جذب ، عملکرد و ذخیره آنها در بدن و بر اساس قابلیت حل شدن در آب یا چربی می باشد
ویتامینها چیستند؟ویتامینها موادی ارگانیک هستند که جهت انجام واکنشهای متابولیکی نرمال در بدن موجودات زنده ضروری میباشند این مواد وارد واکنشهای شیمیایی بدن شده و دچار تغییر ماهیت گردیده و با مواد دیگر باند شده و پس از آنکه آنها را به واکنش نهایی مورد نظر هدایت نمودند خود به صورت اولیه از واکنش خارج میشوند .این مواد جهت سلامتی و حفظ پرفورمنس متابولیسم موجودات زنده ضروری به نظر میرسند .ویتامینها در بسیاری از واکنشها به صورت اختصاصی عمل مینمایند و به همین خاطر کمبود هر کدام از آنها میتواند منجر به اختلال در واکنشی خاص گردد.این مواد در بسیاری از مواد خام دامی و گیاهی وجود دارند و بدن هر موجود بخش اعظمی از آنها را از راه غذا بدست می آورد در بسیاری از پستانداران آلی ارگانهایی از بدن ساخت برخی از ویتامینها را برعهده دارند .بسیاری از آنها به صورت پیش ویتامین وارد بدن گردیده و جهت ساخت ویتامین مورد استفاده قرار میگیرند .به طور کلی بدن موجودات زنده به تنهایی قادر به تامین تمامی نیاز خود به ویتامین نمی باشد. ویتامینها چگونه کار میکنند ؟کمبود یا فقدان برخی از ویتامینها میتواند باعث نارسایی های زیادی در متابولیسم گردیده و در نتیجه موجود زنده را به سمت بیماری هدایت نماید همچنین میتواند از رشد صحیح جلوگیری نموده و با ایجاد عوارضی چون خستگی و عدم کارایی صحیح بازده کاری آن را به نحو قابل توجهی پایین آورد همچنین مشخص گردیده است که افزایش میزان ویتامینها میتواند در بهبود کارایی سیستم ایمنی بدن و افزایش سطح مقاومت بدن در برابر عوامل محیطی نامناسب مفید واقع شود.دو گروه عمده از ویتامینها وجود دارند ویتامینهای محلول در چربی و ویتامینهای محلول در آب. هر کدام از این دوگروه نیز به روش متفاوتی فعالیت خود را در بدن انجام میدهند.عمده فعالیت ویتامینهای محلول در چربیها در ساخت و گسترش بافتهای مختلف بدن و تثبیت بخشیدن به وظایف آنها میباشد در حالیکه ویتامینهای محلول در آب بیشتر بعنوان یک کو آنزیم عمل نموده و فعالیتهای کاتالیتیک در کنترل مکانیسم های متفاوت متابولیسم در بدن دارند.نکته قابل توجهی که درباره ویتامینها میتوان به آن اشاره نمود اینکه بدن برای تامین کلیه نیاز خود به ویتامین به حجم بسیار کوچکی از این مواد در طول روز نیاز دارد.همانطور که گفته شد هر ویتامین وظیف کاملا اختصاصی دارد که ویتامینهای دیگر قار به انجام آن نیستند.
مقالات زیر راکه بصورت ورد آفیس وپاورپوینت تهیه شده را دانلود ومطالعه بفرمائید
عواملی که می توانند مقدار ویتامین های مواد غذایی را کاهش دهند ، عبارتند
از :
1- آسیاب کردن غلات و گرفتن سبوس آنها : ( سبوس غلات غنی ترین
منبع ویتامین ها است ).
2- حرارت و پخت مواد غذایی : ممکن است در اثر
حرارت و پخت مقداری از ویتامین ها از بین بروند مثلاً آبکش کردن برنج باعث
از بین رفتن ویتامین B1 موجود در آن می شود .
3- نگهداری طولانی مواد
غذایی : هنگامی که میوه ها و سبزی ها پلاسیده می شوند ویتامینهایشان را از
دست می دهند .
علل کمبود ویتامین ها در مواد غذایی :
ترکیبات ویتامین ها :
تقسیم بندی ویتامینها :
کمبود ویتامین A :
ویتامین B1 یا تیامین
ویتامین B2 یا ریبوفلاوین :
ویتامین نیاسین یا ب-3
علائم پلاگر :
ویتامین B12 :
آشنائی با ویتامین K
● آشنائی با ویتامین ث یا اسیدآسکوربیک
● آشنائی با ویتامین E
● آشنائی با ویتامین ویتامین D
ویتامین ث
مواد معدنی
| ||
VITAMIN ویتامین | USE IN BODY | SOURCE |
Vitamin A | موارد استفاده :
رشدسلولهای جدید ، سلامت پوست ، مو ، نسوج
و تقویت دید در نور کم | سبزیجات سبز
تیره وزرد و میوه های
زرد رنگ، مانند : کلم ایتالیایی ( بروکلی ) ، اسفناج ، شلغم تازه،هویج ، کدو سبز ،
سیب زمینی ، کدو تنبل ، طالبی و زردالو و درمنابع حیوانی مانند: جگر ، شیر ، کره ، پنیر و تخم مرغ سالم |
Vitamin A | یاری دهنده جذب کلسیمو فسفات برای سلامت استخوانها و دندان | شیر غنی ، پنیر ، تخم مرغ سالم ، جگر ، ماهی آزاد
، مارگارین غنی . |
Vitamin E | حفاظت از گلبولهای
قرمز خون و کمک در جلوگیری از تحلیل ویتامین A و C | مارگارین و روغنسبزیجات ( سویا ، ذرت ، گل رنگ ، دانه
پنبه ) ، جوانه گندم ، سبزیجات سبز برگ |
Vitamin K | ضروری برای لخته
شدنطبیعی خون و ترکیب پروتئینهای بنیادی در
پلاسما ، استخوان و کلیه ها | اسفناج ، کاهو ، کلمپیچ ، کلم ، گل کلم ، سبوس گندم ، گوشت ، حبوبات ، بعضی از میوه
ها ، محصولات لبنی،
تخم مرغ |
Vitamin C (Ascorbic acid) | یک
ویتامین آنتیاکسیدانت مورد
نیاز در شکل دهی کلاژن برای نگهداری سلولها با یکدیگر و برای سلامتدندان و لثه و رگهای خونی ، بهبود دهنده
جذب آهن و مقاوم کننده بدن در برابرعفونتها. | بسیاری از میوه ها وسبزیجات تازه مانند بروکلی ، فلفل سبز و قرمز ، کلم بروکسل ، گل
کلم ، لیمو ، کلم ،آناناس ، توت
فرنگی ، مرکبات تازه |
Thiamin (B1) | مورد نیاز برایمتابولیسم انرژی و کارکرد صحیح سیستم
اعصاب | حبوبات سالم ، دانهسویا ، نخود فرنگی ، جگر ، کلیه ، گوشت
خوک ، بنشن ، دانه ها و آجیل |
Riboflavin
(B2) | مورد نیاز برایمتبولیسم انرژی ،
ساخت نسوج ، و کمک در دید خوب | فراورده های لبنی
،گوشت خالص ، ماکیان ، ماهی ، حبوبات ،
بروکلی ، شلغم تازه ، مارچوبه ، اسفناج وسایر محصولات غذایی غنی |
Niacin (Vitamin B3) | مورد نیاز برایمتابولیسم انرژی ، عملکرد صحیح سیستم
گوارش ، و سلامت سیستم اعصاب | گوشت خالص ، جگر ،ماکیان ، شیر ، کنسرو ماهی آزاد ،
سبزیجات برگ سبز |
Vitamin B6
(Pyridoxine) | مورد نیاز برای رشدسلولها | جوجه ، ماهی ،
گوشتخوک ، جگر ، کلیه ، حبوبات سالم ، آجیل
و بنشن |
(Folic Acid) | بهبود گوارش طبیعی ،ضروری برای افزایش سلولهای گلبول قرمز خون | جگر ، مخمر ،
سبزیجاتبرگ سبز تیره ،
بنشن و بعضی میوه ها |
Cobalamin (Vitamin B12)
| مورد نیاز برای
ساختپروتئین در بدن، سلولهای گلبول قرمز خون
و کارکرد طبیعی نسوج عصبی | جگر ، کلیه ، ماست ،فراورده های لبنی ، ماهی ، صدف خوراکی ، گوشت صدف ، شیر خشک بدون
چربی ، ماهی آزاد،
ماهی ساردین یا کیلکا |
Calcium | مورد نیاز برای
سلامتاستخوانها و
دندان ، لخته شدن طبیعی خون و کارکرد سیستم اعصاب | محصولات لبنی ( مانندشیر ، ماست ، پنیر )، بروکلیو سایر سبزیجات سبز تیره ، کلم ، کلم
پیچ ، ساردین یاکیلکا و ماهی
آزاد یا قزل آلا ، آجیل ، حبوبات و دانه ها |
Iron | مورد استفاده برایتشکیل هموگلوبین ، که اکسیژن را از ریه ها به سلولها حمل میکند | گوشت ، تخم مرغ ،سبزیجات سبز تیره برگدار، بنشن ، مغز
حبوبات و محصولات غذایی غنی |
Phosphorus
| مورد استفاده درسلامت استخوانها
و دندان ، متابولیسم انرژی و تعادل اسیدی مبنا در بدن | شیر ، حبوبات ، گوشتسالم ، ماست ، پنیر ، بستنی ، عدس ، دانه
ها ، لوبیا ، آجیل ، شکلات ، کره بادامزمینی ، سبوس و سایر افزودنیهای حاوی فسفر |
Magnesium | مورد نیاز برای
سلامتاستخوانها و
دندان ، عملکرد صحیح سیستم اعصاب و متابولیسم انرژی. | فراورده های لبنی ،گوشت ، ماهی ، ماکیان ، سبزیجات سبز ، بنشن |
Zinc | مورد نیاز برای تکثیرسلول، رشد نسوج و ترمیم آنها | گوشت ، خوراک
دریاییو جگر ، تخم مرغ ،
شیر ، دانه حبوبات |
Pantothenic Acid | مورد مصرف برایمتابولیسم انرژی | زرده تخم مرغ ، جگر ،کلیه ، مخمر ، بروکلی ، گوشت پشت مازه گاو ، شیر بدون چربی ، سیب
زمینی ، ملاس( شیره قند ) ،
خرچنگ دریایی ، گوشت سیرابی ، آوکادو ، قارچ ، عدس |
Copper | مورد نیاز برایترکیبات هموگلوبین ، مطلوب برای
متابولیسم جذب آهن و حفاظت رگهای خونی | خوراکهای دریایی ،آجیل ، بنشن ، سبزیجات برگ سبز ، میوه های خشک شده ( مانند : آلو
خشک ، کاکائو ونارگیل ) ، مخمر
، گوشت سیرابی ، سیب زمینی ، حبوبات ،لوبیا |
Manganese | مورد نیاز برایساختمان آنزیمها | دانه حبوبات ،
میوه وسبزیجات ، چای |
Potassium | حمایت از مایعات
وتعادل الکترولیتی بدن ، حمایت از سلامت
سلول ، انقباض عضلات ، انگیزش انتقالات عصب | گوشت ، شیر ، میوه ،حبوبات ، سبزیجات ، بنشن |
Iodine | تنظیم رشد ، پیشرفت ومتابولیسم | نمک ید دار ، خوراکدریایی ، نان ، فراورده های لبنی |
Chloride | حمایت از مایعات و تعادل
الکترولیتی بدن ، مناسب برای گوارش | نمک معمولی ، سس سویا، غذاهای آماده |
Sodium | حمایت از مایعات
وتعادل الکترولیتی بدن | نمک معمولی ، سس
سویا،
غذاهای آماده |
Selenium | کار با ویتامین Eمانند
آنتی اکسیدانت | خوراک دریایی ، گوشت، حبوبات |
Manganese | تسهیل کننده بسیاریاز مراحل سلول | توزیع نامحدود
درغذاها |
Fluoride | رشد استخوان ودندان | آب نوشیدنی ، چای ،خوراک دریایی |
Chromium | آزاد کننده انرژی ازقند گلوکز | گوشت ، غذاهای
خام ،چربی ،روغن
سبزیجات |
Molybdenum | تسهیل کننده بسیاریاز مراحل سلول | بنشن ، غلات ،
گوشتسیرابی |
سلام
قالب رایگان سورن برای بلاگ اسکای
با حجم 7 کیلو بایت
دانلود از لینک زیر:
http://parsimob.co.cc/1389/08/11/post-147/
در ضمن آماده تبادل لینک هستیم.
از لینک کردن سایت های سیاسی و مخالف با قوانین جمهوری اسلامی ایران جدا معذوریم.