تغذیه سالم همراه با مواد غنی و مغذی، علاوه بر اینکه سلامت افراد را تضمین می کند، باعث می شود تا هزینه های درمان ناشی از تغذیه مواد غذایی ناسالم و بعضا آلوده نیز کاهش چشمگیری یابد. بنابراین، یکی از اهداف اصلی نظام های سلامت در هر جامعه ای، سلامت مواد غذایی است که در برنامه غذایی مردم قرار داردمتاسفانه وضعیت سلامت محصولات کشاورزی و فرآورده های غذایی در کشور ما، به دلیل استفاده نادرست و غیرعلمی از سموم و کودهای شیمیایی، به مخاطره افتاده است. همین مسئله سبب گردیده که مسئولان نظام سلامت و وزارت بهداشت، در تلاش برای کاستن از این مخاطرات باشد. اما، آنچه مسلم است اینکه با توجه به میزان بالای تولید محصولات کشاورزی و... در کشور، بهبود این وضعیت نیازمند زمان تقریبا طولانی است.
مواد غذایی آلوده تهدید جدی برای سلامت انسان است و برطرف کردن این تهدید در گرو همکاری مشترک تولیدکننده و مصرفکننده است بر اساس اطلاعیهی سازمان بهداشت جهانی مواد غذایی ناسالم باعث مرگومیر 2 میلیون نفر در سال میشود که کودکان بیشتر قربانیان هستند حال آنکه مواد غذایی آلوده به عوامل میکروبی، شیمیایی و یا فیزیکی باعث بروز بیش از 200 نوع بیماری میشود که اسهال تا برخی سرطانها از همین بیماریهاست.وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی همسو با سازمان بهداشت جهانی برای دسترسی عادلانه به خدمات سلامت، شعار «ایمنی غذا، از مزرعه تا سفره» را با کمک مسئولان دولتی، کشاورزان، تولیدکنندگان، توزیعکنندگان، کارشناسان حوزهی بهداشت و سلامت همچنین مصرفکنندگان برگزید که چنین شعاری با توجه به نیازهای تغذیهای و افزایش تولید مواد غذایی میتواند باعث ارتقای سطح آگاهی مصرفکننده شود.
عرضهی مواد غذایی در سطح جهان لزوم توجه بیش از پیش به سیستم ایمنی مواد غذایی در میان کشورها را مطرح کرده و از همینرو شعار بهبود ایمنی مواد غذایی از مزرعه تا بشقاب بهصورت همیشگی و همهجا از سوی سازمان بهداشت جهانی برای سال 2015 انتخاب شده است.ایمنی غذایی یک مسئولیت مشترک بین کشاورزان، تولیدکنندگان، فروشندگان و مصرفکنندگان است، برای داشتن مواد غذایی سالم باید در ابتدا با رعایت نکات بهداشتی آنها را تمیز نگه داشت و علاوهبر آن با جدا کردن مواد غذایی خام از پخته، پختن کامل مواد غذایی، طبخ غذا با درجه حرارت مناسب و استفاده از آب و مواد غذایی سالم در این راه کوشید.همچنین هفته سلامت نیز در سال جدید با شعار “عزم ملی برای دسترسی عادلانه به خدمات سلامت” از ۱ تا ۷ اردیبهشت برگزار خواهد شد، که روز شمار این هفته به شرح زیر است:
سهشنبه ۱ اردیبهشت ۹۴: سلامت و ارتقای ایمنی غذا
چهارشنبه ۲ اردیبهشت ۹۴: سلامت و سبک زندگی ایرانی- اسلامی
پنجشنبه ۳ اردیبهشت ۹۴: عدالت در سلامت و ارتقای خدمات بهداشتی- درمانی
جمعه ۴ اردیبهشت ۹۴: سلامت، آموزش همگانی و خودمراقبتی
شنبه ۵ اردیبهشت ۹۴: سلامت و مشارکتهای اجتماعی
یکشنبه ۶ اردیبهشت ۹۴: سیاستهای کلی سلامت، همکاری بینبخشی
دوشنبه ۷ اردیبهشت ۹۴: اقتصاد سلامت و توسعه سرمایهگذاری
3 توصیه پنج گانه سازمان جهانی بهداشت برای بهبود ایمنی غذاهر کسی علاقمند است که سالم به نظر برسد و سلامتی را احساس کند، با انتخاب مواد غذایی ایمنتر، تغذیه سالمتر و فعالیت بدنی منظم، میتواند سلامت خود و خانوادهاش را بهبود بخشد.این انتخابها بسیار مهم هستند زیرا آنها در مورد تصمیمهایی هستند که تنها مردم میتوانند برای مراقبت از سلامت خود و عزیزانشان بگیرند.
پنج رفتار کلیدی برای ایمنی مواد غذایی تمیزی و پاکیزگی را حفظ کنید، مواد غذایی خام و پخته را جدا نگهداری کنید، مواد غذایی را کاملا بپزید، مواد غذایی را در دمای مناسب نگه دارید و از آب و مواد اولیه سالم استفاده کنید.
پنج رفتار کلیدی برای یک رژیم غذایی سالمبه نوزادتان در شش ماه نخست زندگی فقط شیر مادر بدهید، موادغذایی متنوعی را بخورید، سبزیها و میوهها را به اندازه کافی مصرف کنید، از چربیها و روغنها بطور محدود استفاده کنید و نمک و قند کمتری مصرف کنید.
پنج رفتار کلیدی برای فعالیت بدنی مناسب اگرفعالیت بدنی کافی ندارید، خیلی دیر نیست، فعالیت بدنی منظم را شروع کنید و کمتحرکی را فراموش کنید، با هر روشی که برای شما ممکن است، هر روز از نظر بدنی فعال باشید، حداقل 150 دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط در هر هفته داشته باشید،اگر میتوانید، برای ارتقای سلامت و تناسب اندام از برخی فعالیتهای بدنی منظم با شدت بالا، لذت ببرید و نهایت اینکه نوجوانان و جوانان در سن مدرسه باید حداقل 60 دقیقه در روز فعالیت بدنی با شدت متوسط تا بالا داشته باشند.
خودمراقبتی برای بهبود ایمنی غذا افزایش دانش مردم برای خودمراقبتی با اجرای پنج رفتار کلیدی مربوط به هر یک از زمینههای 3 گانه فوق میتواند به مردم کمک کند انتخاب بهتر و در نتیجه زندگی سالمتری داشته باشند. این رفتارهای کلیدی برای سلامتی مردم مهم هستند و تفاوتی نمیکند که چند سال داشته باشند یا اینکه کجای ایران زندگی کنند. بهتر به نظر رسیدن، داشتن احساس بهتر، کاهش مراجعه به پزشک، حفظ قند خون و فشار خون در حد طبیعی و حفظ وزن مناسب، تنها چند مورد از مزایای اتخاذ این 15 رفتار کلیدی برای خودمراقبتی با هدف بهبود ایمنی غذا است.
حرف آخر:هفتم آوریل برابر با 18 فروردین ماه،روز جهانی بهداشت نام گرفته است و همه ساله برنامه هایی در گرامیداشت این روز در سراسر جهان برگزار می شود اما با توجه به اهمیت سلامتی در زندگی آحاد جامعه و نقشی که انسان سالم می تواند در شکل دهی جامعه سالم داشته باشد، تعیین زمان بیشتر از یک روز برای گرامی داشت برنامه های مرتبط با سلامت و تکریم فعالیت های دست اندرکاران عرصه بهداشت و درمان مورد توجه قرار گرفته است .
هفته سلامت همه ساله به منظور جلب مشارکت همکاری های بین بخشی و دستگاه های مرتبط با سلامت مردم، فرهنگ سازی و اطلاع رسانی در راستای ارتقای سلامت و تاکید بر اصلاح روش های زندگی برای تأمین سلامتی مردم و به ویژه با موضوع شعار سال ،جلب مشارکت مردم و همکاری عمومی در راستای توجه به نقش سلامت و پیش گیری برای داشتن جامعه ای سالم و برجسته سازی موفقیت ها و دستاوردهای حوزه سلامت و بیان چالش های موجود و انتظارات برگزار می شود. بسیاری از دغدغههای مردم در رابطه با سلامت مواد غذایی ناشی از تفکر نادرست است که همین موضوع میتواند تأثیر نامطلوبی بر تغذیهی شهروندان داشته باشد، هرچند نظارت بر تولید مواد غذایی توسط کارشناسان بهطور مستمر و دقیق انجام میشودشعار امسال روز جهانی بهداشت، «ایمنی غذا، از مزرعه تا سفره» نامگذاری شده تا اهمیت موضوع سلامت تغذیه مردم، بیش از پیش مورد توجه کشورهای دنیا قرار بگیرد.
سلام نظرتون در مورد تبادل لینک چیه ؟