کلینیک جامع آموزش پزشکی

کلینیک جامع آموزش پزشکی

همچنین می توانید کانال ما در تلگرام را دنبال کنید با عنوان: نکات مهم سلامتی t.me/public_health
کلینیک جامع آموزش پزشکی

کلینیک جامع آموزش پزشکی

همچنین می توانید کانال ما در تلگرام را دنبال کنید با عنوان: نکات مهم سلامتی t.me/public_health

توصیه های غذایی در ماه رمضان

در حالت عادی،‌ همواره مقداری از چربی مواد غذایی در نقاط مختلف بدن ذخیره می شود، به مرور زمان این چربی ها فشرده شده و احتمال اینکه مورد استفاده مجدد قرار بگیرند بسیار کمتر می شود. روزه داری حتی در افراد لاغر و یا با وزن طبیعی، به بدن فرصتی می دهد تا این چربی ها را از ذخایر آن آزاد کرده و مصرف نماید و پس از پایان روزه داری، ذخا‌یر تحلیل رفته، جایگزین می شود.اثرات روزه در سلامت جسم دارد را می توان کاهش وزن با سوخت و ساز چربی های اضافی و نو شدن ذخایر چربی بدن، کاهش کلسترول و LDL و افزایش HDL خون، استراحت دستگاه گوارش و بهبود عملکرد آن، افزایش مقاومت بدن در برابر بیماریها، افزایش اعتماد به نفس و شادابی و کاهش اضطراب و افسردگی، کاهش و کنترل عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی مانند فشار خون بالا و چربی خون بالا، کاهش و کنترل بروز علائم حساسیت و آلرژی، کمک در ترک عادت های غلط مانند کشیدن سیگار و پرخوری برشمرد.

رژیم غذایی این ماه نباید با رژیم افراد در شرایط عادی، تفاوت داشته باشد چرا که تغییر ناگهانی عادت تغذیه ای، بسیار خطرناک است. هر ساله پس از ماه رمضان، افراد افزایش وزن پیدا می کنند و یا ضعیف و دچار بیماری های گوارشی می شوند که پرخوری و بدخوری دلیل عمده این عوارض است.  مصرف تمام مواد غذایی باید روی اصول و برنامه باشد مثلاَ مصرف بالای لبنیات بدون مصرف آب به میزان کافی،‌ احتمال ایجاد سنگ های مجاری ادراری را بسیار افزایش می دهد. همچنین مصرف مواد پروتئینی (گوشت ،‌ مرغ ، ماهی)‌ به تنهایی کافی نیست، بلکه در کنار آنها باید از سبزیجات،‌ سالاد،‌ آب و حبوبات استفاده کرد تا از یبوست جلوگیری شود و باید در نظر داشت که مصرف غذاهای پروتئینی باعث تشنگی می شود. در خصوص کودکان و نوجوانانی که برای اولین بار روزه می گیرند باید تمام مواد غذایی در رژیم غذایی آنها گنجانده شود. این نوجوانان باید در وعده سحر به مقدار کافی غذا بخورند. نکته ای که باید مورد توجه قرار داد این است که به دلیل ساعات طولانی گرسنگی باید از غذاهای دیرهضم استفاده نمود و از غذاهای زودهضم پرهیز کرد، چرا که فرد سریعتر احساس گرسنگی می کند. غذاهای دیر هضم: حبوبات و غلات مثل جو ، گندم ، جوی دو سر،‌ لوبیا،‌ عدس،‌ آرد سبوسدار،‌ برنج با پوست، سیب زمینی و... غذاهای زود هضم:‌ غذاهای حاوی قند، آرد سفید و...

توصیه های غذایی در زمان افطار

با توجه به کاهش فعالیت دستگاه گوارش در زمان روزه داری مصرف سریع مواد غذایی سنگین با حجم زیاد می تواند موجب بروز ناراحتی های گوارشی شود. بهترین نوع افطاری ، نان ،‌ پنیر ، سبزی و مایعات است. افطار را با مایعات گرم مانند چای کمرنگ یا شیر گرم، هلیم کم روغن به همراه خرما یا کشمش، عسل و به طور کلی با یک قند طبیعی آغاز کنید. برای جلوگیری از اختلال در هضم  غذا در هنگام افطار آب زیاد ننوشید و کمبود آب بدن را با نوشیدن مایعات کافی بعد از افطار تا  زمان خواب جبران نمایید. از مصرف نوشابه های گازدار، مایعات سرد یا مایعات خیلی داغ پرهیز نمایید. خوردن حداقل یک لیوان شیر یا معادل آن ماست، ‌خوردن پنیر،‌ گوشت یا تخم مرغ در افطاری و غذاهای متداول خانواده ها (غذای شام در ماه های غیر رمضان) به عنوان افطاری و یک غذای دیگر در سحری سفارش می شود. خرما و کشمش را جایگزین زولبیا و بامیه کنید. به این ترتیب اشتها کنترل می شود. باید نوجوانان از خوردن غذاهای پر حجم اما  کم کالری و آبکی در افطار خودداری کنند. بهتر است بین زمان افطار و شام کمی فاصله باشد. سعی نکنید حذف وعده ناهار را در زمان افطار جبران کنید، زیرا عوارض پرخوری در روزه داری دو چندان بوده و موجب سنگینی، احساس کلافگی، خواب آلودگی و گاهی سوء هاضمه می شود.

از مصرف غذاهای شور و چرب خودداری کنید. از میوه جات و دیگر میان وعده های غذایی در فاصله افطار تا سحر استفـاده نمایید. در وعـده های غذایی سحر و افطار مصرف سبزیجات و لبنیات توصیه می شود. ابتدا روزه را با غذاهای سبک مثل سوپ و آش افطار کنید و بعد از حدود دو ساعت شام بخورید، چرا که معده در ابتدا به هضم غذاهای ساده می پردازد و دیگر دچار مشکل نمی شود. خوردن چای شیرین کمرنگ،‌ فرنی  و حلیم بی روغن در آغاز افطار مناسب است. آش رشته یا غذاهای مشابه آن که پر حجم و تا حدودی دیرهضم هستند مناسب افطار نیستند و سبب ترش کردن و احساس ناخوشایند ناشی از اختلالات هضم می شوند. اگر تخم مرغ میل می کنید در درجه اول به صورت آب پز سفت و در درجه دوم نیم بند باشد. گفتنی است نیمرو دیرهضم تر از تخم مرغ آب پز است.
 
توصیه های غذایی در زمان سحر
وعده غذایی سحر را فراموش نکنید. مصرف غذا در سحر برای نوجوانان در حال رشد الزامی است. در وعده سحر حتماً غذاهای گرم  و تازه، کم چرب، کم نمک و کم روغن مصرف نمایید. برای میل غذا در هنگام سحـر به اندازه کافی وقت بگذارید و از تند خوردن و پرخوری پرهیز نمایید. از نوشیدن دوغ (به جهت نمک و چربی موجود در آن)، نوشابه های گازدار و نوشیدنی های شیرین خودداری کنید. از غذاهایی که دارای قندهای مرکب هستند مثل میوه جات و غذاهای حاوی فیبر مثل سبزیجات بیشتر استفـاده نمایید. از مواد غذایی سرخ کرده، پرچرب و شور پرهیز گردد، زیرا باعث سوء هاضمه، سوزش سردل و تشنگی در طول روز می شود. از غلات و حبوبات به میزان دلخواه در ترکیبات غذایی سحری استفاده نمایید. بلافاصله بعد از صرف غذا نخوابید و برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش، چند دقیقه پیاده روی نمایید. برای کاهش تشنگی می توانید از لیمو ترش، ماست و سبزی خوردن استفاده کنید. در هنگام سحر از خوردن غذاهای خشک مانند کوکو سیب زمینی، کوکو سبزی، کتلت، انواع کباب و همچنین از مصرف زولبیا و بامیه، حلواهای شیرین و چرب، غذاهایی که با ادویه جات زیاد تهیه می شوند، سس مایونز، خامه، سوسیس، کالباس و دیگر غذاهای آماده بپرهیزید. از خوردن چای زیاد خصوصاً پررنگ در هنگام سحر و نیز قهوه خودداری نمایید زیرا باعث دفع ادرار زیاد و موجب تشنگی در طول روز می شوند.

سبک زندگی اسلامی وبهداشت


http://img.tebyan.net/ts/persian/blue/Parts/box-payameSalamat.jpg


سبک زندگی وبهداشت http://www.irannaz.com/user_files/image/13/42.jpg

دین مبین اسلام به سلامت مردم اهمیت فراوانی داده است تا آنجا که برنامه های خاصی را برای تغذیه و سلامتی آنها بیان داشته است. ماه مبارک رمضان را می توان نمونه کاملی از یک دستور غذایی سالم طب اسلامی معرفی کرد. اگر ما واقعا قرآن را بفهمیم به علوم حقیقی آن پی خواهیم برد که علوم پزشکی بخشی از آن است.

رهبر معظم انقلاب بارها به بهبود سبک زندگی در کشور تاکید فرموده اند که با عمل به این موارد می توان، زندگی سالمی را در همه ابعاد داشت.امنیت و سلامت دو نعمت مجهول در جامعه بشری است: سلامتی از جمله تاکیدات مهم دین مبین اسلام و پیامبر اکرم (ص) بوده و هست که باید از سوی تمامی مسلمانان اهتمام ویژه ای در این خصوص صورت گیرد.

باید با آموزش مداوم، رعایت مولفه های سلامتی را به یک فرهنگ تبدیل کنیم.

اصلاح سبک زندگی اولویت وزارت بهداشت در سال جاری است و تا زمانی که به بیماری فکر کنیم، ممکن است بیشتر به درمان بپردازیم.سیستم ارائه خدمت در نظام مراقبت اولیه بهداشتی باید به سمت اصلاح سبک زندگی پیش رود تا از جمله تغذیه سالم، فعالیت بدنی کافی و ترک دخانیات تقویت شود.بهورزان در زمینه ترویج سبک زندگی سالم می توانند کمک کنند و یقین دارم اگر برنامه بازنگری در این زمینه وجود داشته باشد می‌توان سبک زندگی مناسب در سلامت ایرانیان را ترویج کرد.بر اساس قانون، اثرات مثبت و منفی هر نوع سیاستی که اتخاذ می‌شود و هر قانونی که نوشته می‌شود، باید از نظر سلامت نیز در نظر گرفته شود که برنامه پنجم توسعه بر این موضوع تأکید داشته و ما نیز پیگیر آن هستیم


.

تفاوت آب معدنی و آشامیدنی

میان آب آشامیدنی و آب معدنی تفاوت‌هایی وجود دارد اما عامه مردم آب‌های بسته‌بندی را آب معدنی تلقی می‌کنند و نسبت به خرید و مصرف آن اطمینان کامل دارند. البته باید گفت که آب معدنی و آب آشامیدنی هر دو از نظر سلامت مورد اطمینان هستند و تفاوت جدی میان آن‌ها در طبیعی بودن و اضافه شدن برخی مواد به آب آشامیدنی است و این درحالی است که قیمت آب معدنی و آشامیدنی در بازار یکسان است که شاید همین امر نیز موجب بی‌توجهی خریداران نسبت به تفکیک آب معدنی از آب بسته‌بندی شده است.تفاوت آب معدنی و آشامیدنی در استاندارهای تعریف شده برای آنهاست؛ به‌طوری که آب معدنی باید از سفره‌های زیرزمینی در مناطق بکر استحصال شود و محل قرارگیری کارخانه آن نیز در مناطق دور از هرگونه آلودگی انسانی و حیوانی باشد، درحالی که برای دریافت مجوز احداث کارخانه آب آشامیدنی چنین ممیزی وجود ندارد.

کارخانه آب آشامیدنی را حتی می‌توان در کنار یک شهرک صنعتی احداث کرد چرا که در صورت آلوده شدن محصول نهایی می‌توان آن را با فرآیندها و تغییرات شیمیایی از آلودگی‌ها پاک کرد.در آب‌های معدنی اجازه استفاده از روش‌های شیمیایی برای تصفیه وجود ندارد،اگرچه آب‌های آشامیدنی به روش‌های شیمیایی و کلرزنی، تابش اشعه UB و اسمز معکوس تصفیه می‌شوند اما تولیدکننده در تولید هر دو محصول ملزم به رعایت موارد ایمنی برای مصرف‌کننده هستند ودر کیفیت محصول نهایی و سلامتی آن تفاوتی میان آب معدنی و آب آشامیدنی وجود ندارد.

در آب‌های معدنی ثبات نسبی پارامترهای معدنی باید احراز شود،آنالیز پارامترهای معدنی مانند کلسیم، نیترات، سدیم و... در آب‌های معدنی باید در چهار فصل از ثبات نسبی برخوردار باشد، درحالی که این ثبات پارامترها در آب‌های آشامیدنی شرط نیست و می‌تواند در هر فصل از سال در نوسان باشد.چشمه و یا منبع آب برداشت شده باید در ریزالمنت‌هایی مانند روی و آلومینیوم از ثبات نسبی برخوردار باشد اما در آب‌های آشامیدنی چنین الزامی وجود ندارد.مردم بر خرید آب معدنی تأکید دارند، به‌طور مثال برخی میزان کلسیم موجود در آب معدنی را چند برابر آب آشامیدنی تصور می‌کنند، درحالی که ممکن است کارخانه‌ای میزان کلسیم در آب آشامیدنی تولیدی خود را به میزان آب معدنی اضافه کند.

در تولید هر دو محصول (آب معدنی وآب شرب)فرآیندهایی از جمله توزیع، تعداد نیرو و پرسنل اشتغال به کار و حتی وزن بطری یکسان است؛ بنابراین باید قیمت آنها نیز یکسان باشد.در تولید آب معدنی و آشامیدنی تمام عوامل اثرگذار در تولید با هم برابر هستند، هزینه‌های تولید در آب معدنی و آشامیدنی تقریباً با هم برابر است و در جایی که قیمت‌گذاری‌ها بر عهده مردم نیست؛ بنابراین باید نرخ هر دو محصول نیز یکسان باشد. در سایر کشورها هر کدام از این محصولات قیمتی متفاوت دارند و نرخ‌ها را مغازه‌داران به جای کارخانه‌ها براساس برند، کیفیت و تقاضای مردم تعیین می‌کنند، درحالی که در کشور ما سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان هر سال محصولات را یکسان قیمت‌گذاری می‌کنند.

7 دلیل که چربی های اضافی بدن تان از بین نمی رود


هیچ چیز بدتر و اعصاب خوردکن تر از این نیست که هر کاری که می‎توانید بکنید ولی نتایجی را برای از دست دادن چربی مشاهده نکنید. شما نمی‎دانید چه تغییر دیگری را باید انجام دهید تا چربی های اضافی بدن تان از بین برود، خوب پس جواب چی است؟اگر موارد اصلی را دارید رعایت می‎کنید، یک رژیم غذایی متعادل را حفظ می‎کنید و 3 تا 5 بار در هفته ورزش می‎کنید، پس وقت این است که دیگر نواحی زندگی خود را تحت بررسی قرار دهید.

کیفیت و زمان ورزش کردن یکی از عوامل موثر در از بین بردن چربی های اضافی بدن است


در ابتدا ورزش های چربی سوزی بهترین گزینه هستند. ولی زمانی که بدن شروع به کسب نیرو می‎کند و خود را با سرعت ورزش شما وفق می‎دهد، جلسات ورزش کمتر موثر می‎شود. به جای اینکه بر ورزش‎های بدنی دوستانه‎ای نظیر دویدن، قدم زدن یا نرم دویدن به مدت 45 دقیقه با یک سرعت قابل کنترل تکیه کنید، توجه‎ خود را صرف ورزش‎ با فواصل زمانی کنید، زمان و شدت ورزش نقش اساسی در چربی سوزی ایفا می‎کند.به طور خلاصه، جلسات ورزش کوتاه و شدید به دنبال یک استراحت مختصر (و تکرار آن) یکی از بهترین راه‎ها برای تحریک چربی سوزی می‎باشد. چیزی که بیشتر است، تاثیری است که این امر روی سرعت متابولیسم شما دارد، به این معنا که ورزش‎های دارای شدت بالا از هر نوعی می‎توانند به سوختن چربی، ساعت‎‎ها حتی بعد از ورزش شما، ادامه دهند.
 
دومین دلیل از دست ندادن چربی های اضافی بدن این است که بدن شما نیاز به پروتئین بیشتری دارید


طبق مطالعه‎ای که منتشر شده است، آن دسته از افرادی که میزان جذب پروتئین خود را دو برابر کرده‎اند به احتمال زیاد به نسبت افرادی که این کار را نکرده‎اند، بیشتر چربی از دست می‎دهند. از بین 32 مرد و 7 زن که یک رژیم غذایی از دست دادن وزن 31 روزه را دنبال کردند، همه به یک مقدار متوسطی وزن از دست دادند، ولی افرادی که مقدار بیشتری پروتئین مصرف کرده بودند بیشترین مقدار چربی را از دست داده بودند.دنبال کردن یک رژیم غذایی پر پروتئین نه تنها باعث می‎شود مدت زمان بیشتری احساس سیری داشته باشید، بلکه قوای ماهیچه‎ها را حفظ و به از دست دادن چربی کمک می‎کند.
 
استرس یکی از عواملی است که مانع از بین رفتن چربی های بدن تان می شود


استرس می‎تواند بدون اینکه متوجه شوید، برنامه‎های رژیم غذایی شما را نابود کند. بله درست است، استرس باعث می‎شود رژیم‎های غذایی ضعیف تری را انتخاب کنید. حتی شما اگر به سمت شکلات و شیرینی جات نروید، استرس می‎تواند چربی سوزی شما را محدود کنید.زمانی که ما تحت استرس قرار می‎گیریم، سطوح کورتیزول بدن ما شروع به افزایش می‎کنند. کورتیزول هورمونی است که بواسطه استرس تحریک می‎شود و در "تولید هورمون رشد و تستوسترون اختلال ایجاد می‎کند" که در عوض می‎تواند باعث کاهش رشد ماهیچه‎ها و به دست آوردن چربی شود. برنامه‎های تمرینی خود را با تمرین‎های کششی و یوگا در شب تغییر دهید تا ذهن و بدن شما آرامش داشته باشد.
 
برای از دست دادن چربی، چربی بخورید

منطق این حرف کجا است؟ برای این کار تنها چربی‎های خوب بخورید. از چربی‎های ترانس و اشباع شده دوری کنید و تنها به چربی‎های غیر اشباع رو بیاورید، نظیر روغن ماهی، مغزها و آووکادو.رکیب روغن ماهی با ورزش‎‎های منظم هوازی به "بهبود بخشیدن به وضعیت بدن کمک می‎کند و خطر ابتلا به بیماری‎های قلبی عروقی را کاهش می‎دهد." ترکیب رژیم غذایی خوب و تمرین‎های ورزشی است که باعث سوختن چربی‎ها می‎شود.
 
محصولات کم چرب تاثیری در از بین بردن چربی های اضافی بدن تان ندارد


یک تلاش ناامید کننده برای صاف کردن شکم بزرگ تان قبل از تابستان، وسوسه شدن به خوردن هرگونه محصول "کم چربی" موجود است. اما مشکل این است، که این به نظر غذاهای "سالم" کمکی به چربی سوزی شما نمی‎کنند.از غذا‎های به این صورت به نظر سالم دوری کنید و به غذاهای سالم، کامل و حتی ارگانیک رو آورید که به اهداف چربی سوزی شما کمک می کنند.
 
برای از بین بردن چربی های اضافی بدن تان کربوهیدرات را فراموش نکنید

یک تاکتیک متداول از دست دادن وزن برای بسیاری از افراد خداحافظی کردن با نان است! ولی اگر تمرین‎های ورزشی خود را به چندین شب در هفته دارید افزایش می‎دهید، نیازمند به کربوهیدرات برای بهبود بخشیدن به عملکرد فیزیکی خود هستید. یک رژیم غذایی بدون کربوهیدرات منجر به ورزش، بیهوده بوده و مانع ماهیچه سازی و چربی سوزی می‎شود. کربوهیدرات‎ها یک منبع عالی سوخت برای بدن هستند که بدن در طول ورزش‎‎های سنگین به آن‎ها نیاز دارد.
 
یکی دیگر از عواملی که تاثیر منفی در از دست دادن چربی های بدن تان دارد، خوردن آب به مقدار بسیار کم است


آب باید بهترین دوست همیشگی شما باشد. حتی کوچکترین میزان تشنگی نشان از عدم وجود آب کافی دارد که در عوض به طور مستقیم متابولیسم شما را تحت تاثیر قرار می‎دهد. برای ساده تر کردن قضیه باید گفت که زمانی که ماهیچه‎های شما با مقدار کافی آب تغذیه نشوند، سرعت عملکرد آن‎ها به شدت کاهش پیدا می‎کند و این امر، سرعت چربی سوزی را تحت تاثیر قرار می‎دهد. بنابراین به یاد داشته باشید که 2 لیتر آب در روز یا حتی بیشتر مصرف کنید.

استحمام روزانه در فصل تابستان

افرادی که در فصول گرم سال به طور مرتب استحمام کنند در مقابل گزش پشه سالک و ابتلا به این بیماری محفوظ می شوند.
پایگاه خبری تحلیلی هم اندیشی ترشحات بدن و بوی بد پوست بدن انسان جاذب پشه خاکی ناقل سالک است.بیماری سالک در فصول گرم سال شیوع می یابد،  از اوسط اردیبهشت ماه تا اواسط آبان ماه شاهد بروز سالک در افراد مختلف هستیم بنابراین رعایت نکات بهداشتی برای محافظت از این بیماری ضروری است.

دوره شیوع سالک بسته به میانگین دمای هوا متغییر است به طوری که اگر در سالی گرمای هوا درماه های زودتر یا دیرتر ظهور یابد، رشد این بیماری کم و زیاد می‌شود.استحمام مرتب روزانه می تواند امری با تاثیر قابل ملاحظه در پیشگیری از ابتلاء به سالک باشد پشه خاکی ناقل سالک جلدی روستایی طبیعت زندگی نیمه وحشی داشته یعنی هم تمایل به زندگی در طبیعت و هم تمایل به زندگی مناطق شهری را دارد لذا مبارزه با آن امری بسیار دشوار و مستلزم همکاری ادارات و ارگانها مختلف و عموم جامعه است.

پشه خاکی به انواع سموم حشره کش حساس بوده و قرار گرفتن در معرض سموم باعث مرگ آن می شود بنابراین استفاده از اسپری‌های حشره کش در منزل حداقل هفته ای دو مرتبه جهت پیشگیری از ابتلاء به سالک توصیه میشود.به دلیل سمی بودن و ضرر بسیار زیاد سموم حشره کش مورد استفاده در این اسپری ها برای سلامت انسان، باید طوری برنامه ریزی شود که حداقل مواجه با این مواد صورت گرفته و افراد پس از استفاده از اسپری حشره کش حداقل ۲ ساعت خارج از منزل باشند و به منظور تاثیر بهتر از اسپری های حشره کش در منزل به هنگام شب انجام پذیرد.