کلینیک جامع آموزش پزشکی

کلینیک جامع آموزش پزشکی

همچنین می توانید کانال ما در تلگرام را دنبال کنید با عنوان: نکات مهم سلامتی t.me/public_health
کلینیک جامع آموزش پزشکی

کلینیک جامع آموزش پزشکی

همچنین می توانید کانال ما در تلگرام را دنبال کنید با عنوان: نکات مهم سلامتی t.me/public_health

وقتی پتاسیم بدن کم و زیاد می‌شود

عدم‌ تعادل‌ پتاسیم بدن،‌ به پایین‌تر یا بالاتر بودن‌ سطح‌ پتاسیم‌ در خون‌، مایعات‌ بدن‌ و داخل‌ سلول‌ها نسبت‌ به‌ مقدار طبیعی‌ گفته می شود. پتاسیم‌ به‌ همراه‌ سدیم‌ و کلسیم‌ در حفظ‌ ضربان طبیعی‌ قلب‌، تنظیم‌ تعادل‌ آب‌ بدن‌، انقباض‌ عضلات‌ و پیام‌های‌ عصبی‌ نقش‌ دارد.

فعالیت بدن در دویدن

پتاسیم الکترولیت اصلی داخل سلولی است. در حقیقت 98 درصد پتاسیم بدن در درون سلول ها بوده و 2 درصد باقی مانده در مایعات خارج سلولی قرار دارد و همین 2 درصد در عملکرد های عصبی بدن نقش مهمی ایفا می نماید.

 

پتاسیم می تواند بر فعالیت های عضلات اسکلتی و عضلات قلبی تاثیر گذارد. به طور مثال، هر گونه تغییر در غلظت آن، تحریک پذیری و ریتم عضله قلب را تغییر می دهد.

پتاسیم، همواره بنا به نیاز های بدن و تحت تاثیر پمپ سدیم - پتاسیم به طرف داخل یا خارج سلول حرکت می نماید.

 

بیماری های مختلف، آسیب دیدگی ها، داروها ( داروهای مدر، ملین ها، آنتی بیوتیک ها) و برخی روش های درمانی خاص نظیر شیمی درمانی و تغذیه از راه تزریق (TPN) عواملی هستند که عموما سبب عدم تعادل پتاسیم می گردند.

 

برای حفظ تعادل پتاسیم، کلیه ها باید سالم باشند، چرا که 80 درصد پتاسیم، به طور روزانه توسط کلیه ها از بدن دفع می شود، 20 درصد باقیمانده از طریق از طریق روده و غدد عرق خارج می گردد.

کلیه، اولین اندام تنظیم کننده تعادل پتاسیم در بدن به شمار می آید که این کار را با تغییر مقادیر پتاسیم دفع شده از طریق ادرار انجام می دهد

وقتی میزان پتاسیم خون افزایش می یابد، کلیه ها پتاسیم بیشتری از طریق ادرار دفع می کنند. هورمون آلدوسترون نیز می تواند دفع پتاسیم را از طریق کلیه ها افزایش دهد.

 

کلیه ها نمی توانند آن طور که سدیم را ذخیره می کنند، پتاسیم را حفظ و ذخیره نمایند، به همین دلیل در موارد کمبود پتاسیم، باز هم شاهد دفع آن در ادرار خواهیم بود.

 

علائم بالا و پایین رفتن پتاسیم خون

وقتی میزان پتاسیم‌ بالاتر از حد طبیعی‌ می شود:

- ضعف‌ و فلج‌

- ضربان‌ قلب‌ نامنظم‌ و تند یا ضربان‌ قلب‌ کند (گاهی‌)

- تهوع‌ و اسهال‌

 

وقتی میزان پتاسیم‌ پایین تر از حد طبیعی‌ می شود:

- ضعف‌ و فلج‌

- فشار خون‌ پایین‌

- ضربان‌ قلب‌ نامنظم‌ و سریع‌. این‌ حالت‌ هنگام کاهش‌ پتاسیم‌ شدیدتر از افزایش‌ پتاسیم‌ بروز می‌کند.

 

علل‌ بالا و پایین رفتن پتاسیم خون

وقتی میزان پتاسیم‌ بالاتر از حد طبیعی‌ می شود:

- بیماری‌ مزمن‌ کلیه‌ همراه‌ با نارسایی‌ کلیه‌. دفع‌ پتاسیم‌ از کلیه‌های‌ نارسا آهسته‌تر از حالت‌ طبیعی‌ بوده‌ و این‌ موجب‌ تجمع‌ پتاسیم‌ در بدن‌ می‌گردد.

- مصرف‌ مکمل های‌ خوراکی‌ پتاسیم‌

- داروهایی‌ نظیر مهارکننده‌های‌ ACE، تری‌متوپریم‌، داروهای‌ ضدالتهاب‌ غیراستروییدی‌

- سوختگی‌ها یا آسیب‌های‌ له‌ کننده‌ بدن‌ ( مثل‌ زیر آوار ماندن). در این‌ آسیب‌ها ممکن‌ است‌ پتاسیم‌ از بافت‌های‌ آسیب‌ دیده‌ به‌ داخل‌ مایعات‌ بدن‌ آزاد گردد.

- بیماری‌ آدیسون‌

بیماری‌های‌ مزمن‌ کلیه‌ همراه‌ با نارسایی‌ کلیه،‌ باعث کاهش یا افزایش پتاسیم خون می شوند

وقتی میزان پتاسیم‌ پایین تر از حد طبیعی‌ می شود:

- مصرف‌ داروهای‌ ادرارآور برای‌ پرفشاری‌ خون‌ یا نارسایی‌ قلبی‌

- از دست‌ رفتن‌ طولانی‌ مدت‌ مایعات‌ بدن‌ از طریق‌ استفراغ‌ یا اسهال‌

- بیماری‌های‌ مزمن‌ کلیه‌ همراه‌ با نارسایی‌ کلیه‌. بیماری‌های‌ مزمن‌ کلیه‌ در بعضی‌ مراحل‌ ممکن‌ است‌ با از دست‌ رفتن‌ پتاسیم‌ بدن‌ همراه‌ باشند.

پتاسیم

عوامل‌ خطر عدم تعادل پتاسیم

- دیابت‌

- بیماری‌ غدد فوق‌ کلیه‌

- مصرف‌ داروهایی‌ نظیر داروهای‌ ادرارآور، مکمل‌های‌ پتاسیم‌ و دیگوکسین‌

 

عوارض عدم تعادل پتاسیم

ایست‌ قلبی‌ و مرگ‌

 

پیشگیری‌ از عدم تعادل پتاسیم

در صورت‌ مصرف‌ داروها یا وجود بیماری های موثر بر سطح‌ پتاسیم‌ بدن، آموزش‌ دادن‌ به‌ بیمار تا حد امکان‌ درباره‌ وضعیت‌ بیماری‌، داروها و چگونگی‌ پیشگیری‌ از عدم‌ تعادل‌ پتاسیم‌ کمک کننده‌ است‌.

در صورتی‌ که‌ بیمار از داروهای‌ ادرارآور استفاده‌ می‌کند، اندازه‌گیری‌ منظم‌ سطح‌ پتاسیم‌ خون‌ توصیه‌ می‌شود.

در مورد استفراغ‌ یا اسهال‌ طولانی مدت، مراقبت‌های‌ پزشکی‌ لازم‌ توصیه‌ می‌شود.

 

راه های تشخیص‌ عدم تعادل پتاسیم

 - آزمایش‌ خون‌ و ادرار برای اندازه گیری میزان پتاسیم‌ و سایر الکترولیت‌ها

- نوار قلب‌

درمان عدم تعادل پتاسیم

- درمان‌ این‌ اختلالات‌ معمولاً در منزل‌ با رژیم‌ غذایی‌ یا مکمل‌های‌ پتاسیم‌ امکان‌پذیر است‌، ولی‌ در موارد کمبود یا ازدیاد شدید پتاسیم‌، بستری شدن‌ در بیمارستان‌، جهت‌ درمان‌ وریدی‌ ممکن‌ است‌ لازم‌ باشد.

- در صورتی‌ که‌ بیمار داروهای‌ ادرارآور یا دیژیتال‌ مصرف‌ می‌کند، دوستان‌ و خانواده‌ وی‌ باید طریقه‌ احیای‌ قلبی‌-ریوی را برای‌ مواقع‌ ضروری‌ بیاموزند. خود بیمار نیز باید طریقه‌ اندازه‌گیری‌ ضربان‌ قلب‌ از طریق‌ لمس‌ نبض‌ مچ‌ دست‌ یا گردن‌ را بیاموزد.

 

رژیم‌ غذایی‌ در عدم تعادل پتاسیم

کاهش‌ پتاسیم‌ جزئی بدن‌ با افزایش‌ مصرف‌ موادغذایی‌ غنی‌ از پتاسیم‌ نظیر آب‌ پرتقال‌، موز، خربزه‌، آب‌ هویج‌ و گوجه‌فرنگی‌ قابل‌ درمان‌ است‌.

پتاسیم یکی از مواد مغذی مورد نیاز بدن است. این ماده ی معدنی موجب افزایش شادابی و تحرک در فرد می شود، فشار خون بالا را کنترل می کند و خطر ابتلا به سکته ی مغزی را کاهش می دهد.

پتاسیم عصبانیت را کاهش می ‌دهد

مصرف پتاسیم سبب کاهش عصبانیت و در نتیجه افزایش شادابی و تحرک در فرد می‌ شود.
پتاسیم

هر سلولی دارای یک پمپ سدیم پتاسیم است که سدیم را از سلول به خارج و پتاسیم را به داخل سلول پمپ می‌ کند، بر همین اساس اگر سدیم از درون سلول به خارج پمپ نشود آب در سلول تجمع یافته و سبب تورم یا پارگی آن می‌ شود.

این پمپ برای فعالیت‌ های ماهیچه ‌ای و عصبی اهمیت ویژه ‌ای دارد و به همین علت است که کمبود پتاسیم ابتدا بر ماهیچه‌ ها و اعصاب اثر می‌ گذارد.

فقدان پتاسیم همچنین سبب کاهش سطوح گلیکوژن ذخیره شده می شود و این امر می‌ تواند به وسیله ی کاهش سریع انرژی، ورزش را کند و سبب ضعف و خستگی شدید ماهیچه‌ ای که از اولین علایم کمبود هستند، ‌شود.

 

پتاسیم به کنترل فشارخون بالا کمک می کند

بسیاری از تحقیقات نشان داده ‌اند که یک رژیم کم پتاسیم و پرسدیم نقش مهمی در ابتلا به سرطان و بیماری‌ های قلبی ـ عروقی ایفا می‌ کند، به طوری که یک رژیم کم سدیم و پُرپتاسیم سبب پیشگیری از ابتلا به این بیماری‌ ها می‌ شود.

سطوح پایین پتاسیم با فشار خون بالا ارتباط دارد و در اغلب افراد، محدودیت سدیم به تنهایی سبب بهبود کنترل فشار خون نمی‌ شود و باید با دریافت بالای پتاسیم همراه باشد.

مصرف روزانه 500 میلی گرم تا یک گرم منیزیم و 800 میلی گرم کلسیم نیز می‌ تواند در کاهش فشار خون مؤثر باشد، بر همین اساس برای اطمینان از دریافت کافی پتاسیم، یک رژیم طبیعی غنی از میوه و سبزیجات پرپتاسیم توصیه می ‌شود.


، آواکادو، ذرت، سیب زمینی و لوبیا سفید از منابع خوب این ماده معدنی هستند. میوه‌ هایى که پتاسیم بالایى دارند نظیر طالبى، موز و پرتقال از بروز نارسایى قلبى جلوگیرى مى‌ کنند و در صورت بروز، از شدت آن مى ‌کاهند.
موز

خوردن مواد غذایى که منبع پتاسیم هستند، بسیار ضرورى است. برای دریافت میزان کافی از پتاسیم باید رژیم غذایی سالم و متعادلی داشت. میزان دریافت پتاسیم توصیه شده در روز برای یک فرد بزرگسال حدود 3 هزار و 500 میلی ‌گرم در روز و منابع مناسب این عنصر شامل میوه ‌ها، سبزیجات، لبنیات و ماهی است.

از دیگر منابع پتاسیم می ‌توان به اسفناج پخته، آلوی خشک شده، کدو تنبل و گوجه فرنگی و محصولات کنسروی آن مانند سس گوجه هم اشاره کرد.

منابع غذایی پتاسیم

پتاسیم خطر ابتلا به سکته مغزی را کاهش می دهد

متخصصان علوم پزشکی در آمریکا در یک تحقیق جدید تاکید کردند که مصرف مواد غذایی غنی از پتاسیم خطر ابتلا به سکته ی مغزی و بیماری ‌های قلبی را کاهش می ‌دهد.

این متخصصان در آزمایشات جدید خود دریافته ‌اند که مصرف این گروه از مواد غذایی خطر بروز سکته مغزی را تا 21 درصد کاهش می ‌دهد و در پیشگیری از بروز بیماری‌ های قلبی نیز می ‌تواند موثر و مفید باشد

به گزارش سایت اینترنتی هلت دی نیوز، دکتر پاسکال استرازولو، استاد دانشکده ی پزشکی ناپلس در یک دانشگاه ایتالیایی در این تحقیق متذکر شد: میانگین روزانه مصرف غذاهای حاوی پتاسیم در بسیاری از کشورهای جهان کمتر از مقدار توصیه شده از سوی مقامات بهداشتی است در حالی که مقدار مناسب مصرف این ریزمغذی خطر ابتلا به سکته ی مغزی و بیماری‌ های قلبی وعروقی را کاهش می‌ دهد.

علائم کمبود پتاسیم در بدن شامل خستگی، خواب آلودگی، ضعف عضلانی، یبوست، نامنظمی ضربان قلب و تأخیر در تخلیه معده هستند.

 

احتیاط کنید!

پتاسیم زیاد برای افراد سالمند و کسانی که به اختلالات کلیوی دچار هستند زیاد مناسب نیست. پتاسیم بر تعادل مایعات در بدن تاثیر می‌ گذارد و با توجه به این که با افزایش سن کلیه ‌ها کمتر قادر به حذف پتاسیم از خون خواهند بود بنابراین پیش از دریافت بدون نسخه ی هرگونه مکمل پتاسیم باید با پزشک مشورت کرد.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد